Akcionar iz Paname tuži Eurofond zbog 2,2 miliona eura

Tužbenim zahtjevom se traži od prvotuženog i drugotuženog da solidarno isplate 2,22 miliona eura tužiocu, sa pripadajućim kamatama i troškovima postupka, a od suda da odredi privremenu mjeru radi obezbjeđenja isplate ovog potraživanja, kao i da zabrani već oglašenu prodaju vrijedne nekretnine Dražin vrt, u mjestu Orahovac kod Kotora
52 pregleda 0 komentar(a)
Eurofond, Foto: Luka Zekovic
Eurofond, Foto: Luka Zekovic
Ažurirano: 19.01.2016. 06:48h

Panamska kompanija Monte Development, koju kontroliše investitor Mihajl Brim, predala je juče preko svog advokata u Podgorici Privrednom sudu tužbu protiv Zatvorenog investicionog fonda Eurofond i društva Euroinvest, koje njim upravlja, jer mu kao nesaglasnom akcionaru, u roku od godinu dana, nije isplaćeno 2,22 miliona eura, za akcije u tom fondu.

Tužbenim zahtjevom se traži od prvotuženog i drugotuženog da solidarno isplate 2,22 miliona eura tužiocu, sa pripadajućim kamatama i troškovima postupka, a od suda da odredi privremenu mjeru radi obezbjeđenja isplate ovog potraživanja, kao i da zabrani već oglašenu prodaju vrijedne nekretnine Dražin vrt, u mjestu Orahovac kod Kotora.

Ovaj akcionar je posebno nezadovaljan što mu nije, u zakonskom roku, isplaćeno potraživanje imajući u vidu da je Eurofond nedavno prodao veoma likvidne akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Jugopetrola, za iznos veći od sedam miliona eura.

Monte Development strahuje da tuženi ni nemaju namjeru da isplate nesaglasne akcionare ZIF Eurofonda, a preostala imovina fonda je najvećim dijelom opterećena založnim pravom, te da je njegov račun bio u blokadi.

Panamska kompanija je, inače, sa 5,69 odsto akcija jedan od pojedinačno najvećih akcionara ZIF Eurofonda. Njoj je vlasnički ulog, kako se tvrdi u tužbi, trebalo da bude isplaćen najkasnije do 15. januara ove godine. Zakonska obaveza fonda je da akcionare koji nisu saglasni sa planom rada fonda isplati u roku od godinu, ukoliko to oni traže.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF Eurofonda, njih oko 15 odsto, tražili su u drugoj polovini decembra 2014. godine, da im za izlazak iz fonda bude isplaćeno oko 14 centi po akciji, koliko je iznosio tromjesečni prosjek neto vrijednost jedne akcije. Za sve njih to bi ukupno iznosilo 5,7 miliona eura.

To se, međutim, prema samim najavama iz Eurofonda, najvjerovatnije neće ni desiti.

Nezadovoljnim akcionarima će do kraja januara, prema riječima direktora Eurofonda Boiše Šotre objavljenim tokom prošle sedmice, biti isplaćeno ukupno nešto više od million eura ili 20 odsto potraživanja, dok za preostali dio potraživanja nije precizirano kada će biti isplata.

Prelević: Eurofond sve rasprodaje može postati nelikvidan

Advokat panamske kompanije Dragan Prelević kazao je „Vijestima“ da su Eurofond i društvo za upravljanje tim fondom imali godinu dana za isplatu ovog potraživanja, te da je sada taj „rok istekao, potraživanje dospjelo i oni se nalaze u dužničkoj docnji“.

"Sve ideje oko jednostranog utvrđivanja načina i rokova isplate su nezakonite i povjerilac na njih ne pristaje. Zatražili smo određivanje privremene mjere na računu i imovini dužnika, zbog toga što je očigledna rasprodaja najvrednije i najlikvidnije imovine fonda, i ako se prodaju i oglašene nekretnine, povjerioci bi se mogli suočiti sa nelikvidnošću, što treba da spriječi sud i Komisiju za hartije od vrijednosti, od koje očekujemo da reaguje u cilju zaštite akcionara“, naveo je Prelević.

Bonus video: