Ustavni sud odbacio žalbu firme Feman

Jagodinska firma smatra da su joj povrijeđena prava tokom suđenja protiv Prve banke Crne Gore dok je najviša sudska instance ocijenila da, “osim paušalnih navoda, podnosilac u ustavnoj žalbi nije ponudio činjenice i dokaze” da su mu povrijeđena prava na koje se poziva
69 pregleda 4 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Arhiva Vijesti
Vasilije Miličković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.01.2016. 20:39h

Ustavni sud odbacio je, kao neosnovanu, žalbu jagodinske firme Feman podnijetu protiv presude Apelacionog suda. Jagodinska firma smatra da su joj povrijeđena prava tokom suđenja protiv Prve banke Crne Gore dok je najviša sudska instance ocijenila da, "osim paušalnih navoda, podnosilac u ustavnoj žalbi nije ponudio činjenice i dokaze” da su mu povrijeđena prava na koje se poziva.

Apelacioni sud oslobodio je odgovornosti Prvu banku CG i što jagodinskoj firmi Feman, u vlasništvu bitznismena Miodraga Nikolića, nije uplatila 16.923 eura od prodaje akcija EPCG, obavljene prije više od pet godina.

Prva presuda Privrednog suda donijeta je u korist Femana, a na štetu Prve banke, ali je Apelacioni sud ukinuo, a u ponovljenom postupku prvostepeni sud je oslobodio odgovornosti Prvu banku, što je Apelacioni sud potom potvrdio.

Nakon što je državni tužilac početkom novembra prošle godine odbio krivičnu prijavu Femana podnijete protiv sudija Apelacionog suda Crne Gore Lidije Ivanović, Nevenke Popović i Marije Marinković, kao i sudije Privrednog suda Borjanke Zogović, Feman je sam podnio Višem sudu optužni predlog protiv navedenih lica, kao i protiv pomoćnika Specijalnog tužuoca Lidije Mitrović, koje sumnjiči za zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

Krajem prošle sedmice sudija Višeg suda iz specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal Suzana Mugoša, zatražila je od punomoćnika Femana Vasilija Miličkovića da, u roku od tri dana, uredi optužni predlog i otkloni nedostatke na način što će pored imena i prezimena okrivljenog navesti, ime i prezime roditelja, datum i mjesto rođenja, mjesto prebivališta, državljanstvo, kratak opis krivičnog djela i zakonski naziv krivičnog djela, te predloge koje dokaze treba izvesti na glavnom pretresu.

Miličković je od sutkinje Mugoše upozoren da ukoliko u roku od tri dana ne pribavi sve navedene podatke i ne otkloni uočene nedostatke iz optužnog predloga, da će se smatrati da je on odustao od krivičnog gonjenja navedenih lica.

"Umjesto da hitno postupite po mojoj optužnici protiv korumpiranih i zarobljenih sudija i pomoćnika Specijalnog tužuoca i kaznite ih za krivično djelo organizovanog kriminala koji dobija primjese državnog udara na pravni poredak, jer su navedene sudije i tužilac samovoljno, protivuustavno, suspendovali čl.5 Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, čime su legalizovali pljačku klijenta od strane Prve banke, Vi se gospođo sudija sprdate šaljući mi dopis od 11. januara zaveden u kom između ostalog tražite da navedem iz kojih su država navedene sudije i tužilac”, navodi se u dopuni optužnog predloga koji je Miličković zaveo u Viši sud.

On je istakao da tražena imena i prezimena roditelja sudija, lica pod krivičnom prijavom, "neće dostaviti, iz razloga što njihovi roditelji apsolutno ne snose nikakvu krivicu za nestasluke, nestručno i nedolično ponašanje njihove djece-sudija”.

"Što se tiče opisa krivičnog djela i zakonskog naziva krivičnog djela, ja sam Vam roman napisao, jedino ako nijeste čitali optužnicu, ali ponovit ću, navedene sudije suspendovale su pravnu normu koja obavezuje svaku banku, pa i Prvu banku osnovanu 1901., da izvrši nalog klijenta koji ima novac na računu, ukoliko je nalog ispravno popunjen, i to odmah po prijemu naloga, a najkasnije u roku 24 sata.

Miličković: Upućuju me da ovu bruku vide u Strazburu

"U legalizaciju te pljačke od strane Prve banke, osim tužilastva, sudstva, CBCG, ovih dana je stao i Ustavni sud CG, koji je odbio Ustavnu žalbu, jer to navodno nije njihova nadležnost, oni se u to ne razumiju, ne bi se miješali u tuđi posao, već me upućuju da ovu bruku i skandal vide i sudije u Strazbur", naveo je Miličković između ostalog u dopuni optužnog predloga.

Bonus video: