Globalni forum za hranu: Dogovorena podrška sektoru poljoprivrede

Iz Ministarstva je saopšteno da će učešće crnogorske delegacije na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu, koji se prethodna četiri dana održavao u Berlinu u okviru najvećeg Sajma poljoprivrede Zelena nedjelja, biti značajno za dalji razvoj crnogorske poljoprivrede
3 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.01.2016. 15:39h

Predstavnici crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su na Globalnom formu za hranu i poljoprivredu u Berlinu, kroz veliki broj bilateralnih susreta, dogovorili partnerstva i podršku tom sektoru, na putu usvajanja standarda i rasta konkuretnosti domaćih proizvođača.

Iz Ministarstva je saopšteno da će učešće crnogorske delegacije na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu, koji se prethodna četiri dana održavao u Berlinu u okviru najvećeg Sajma poljoprivrede Zelena nedjelja, biti značajno za dalji razvoj crnogorske poljoprivrede.

Iz Ministarstva su podsjetili da je resorni ministar, Petar Ivanović, potpisao sporazume o saradnji sa ministarstvima poljoprivrede Slovenije i njemačke pokrajine Baden-Virtemberg.

"To će značiti realizaciju konkretnih projekata, razmjenu iskustava i edukaciju u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane, pčelarstva, šumarstva i lovstva", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici Evropske komisije (EK) su, kako je saopšteno, kazali da su zadovoljni rezultatima Crne Gore postignutim u oblasti poljoprivredi.

Globalni forum za hranu i poljoprivredu najznačajniji je događaj u godini za oblast poljoprivrede. Ove godine okupio je više od 80 ministara zemalja svijeta pred kojima su izazovi kada je u pitanju potreba za rastom poljoprivredne proizvodnje, obezbjeđenjem zdrave i kvalitetne hrane i iskorjenjivanje gladi u svijetu.

Ivanović je rekao da je za crnogorsku delegaciju to bila prilika da razmijeni mišljenja i iskustva o onome što je učinjeno u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori i oslušne rezultate sprovođenja ekonomskih i agrarnih reformi u drugim zemljama kako bi mogla primijeniti pozitivna iskustva.

On je saopštio da je boravak u Berlinu bio od velike koristi za crnogorsku delegaciju.

Ivanović je posebno naveo razgovore koje je imao sa njemačkim ministrom poljoprivrede, Kristijanom Šmitom, kao i evropskim komesarom za poljoprivredu, Filom Hoganom.

„Veoma sam zadovoljan što sam dobio nedvosmislenu podršku sagovornika za otvaranje pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13 u ovoj godini. Sagovornici su obećali podršku za realizaciju projekta IPARD u Crnoj Gori, akreditaciju Agencije za plaćanja, kao i nastavak podrške reformama u agrarnom sektoru koji sprovodi crnogorska Vlada", kazao je Ivanović.

Šmit očekuje da će crnogorska poljoprivreda nastaviti sa pozitivnim rezultatima.

„Prepoznali smo interes Crne Gore da kao zemlja kandidat za pristupanje EU prilagodi sve strukture u oblasti poljoprivrede izazovima članstva. Sa velikim zadovoljstvom smo spremni da vam u tom procesu pružimo podršku. Mislim da će Crna Gora na putu koji je već trasirala ka Evropi napraviti važan korak i u ovoj godini, ako Evropska komisija i svi mi nastavimo da radimo zajedno“, ocijenio je Šmit.

Radna posjeta crnogorske delegacije Berlinu zavšena je učešćem na okruglom stolu koji je Smith organizovao za zemlje zapadnog Balkana i Tursku.

Bonus video: