Cdu: Neophodne korekcije Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti

"Kako je broj prijavljenih premašio očekivanja Ministarstva, pa je potrebno izdvojiti 40 miliona eura, umjesto budžetom planiranih 13 miliona, postavlja se pitanje na koji način će se obezbijediti dodatna sredstva", kaže se u saopštenju
55 pregleda 4 komentar(a)
Cdu, Foto: Facebook.com
Cdu, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 18.01.2016. 14:50h

Crnogorska demokratska unija (Cdu) ocijenila je danas da je neophodna korekcija Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kako bi se pronašao model koji bi bio prihvatljiv i ne bi predstavljao dodatna opterećenja za budžet.

Zakonom je predviđeno da majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotne novčane naknade.

Cdu podsjeća da je ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević ukazala je na probleme u vezi mplementacije Zakona, prije svega o njegovom finansiranja.

"Kako je broj prijavljenih premašio očekivanja Ministarstva, pa je potrebno izdvojiti 40 miliona eura, umjesto budžetom planiranih 13 miliona, postavlja se pitanje na koji način će se obezbijediti dodatna sredstva", kaže se u saopštenju.

Cdu smatra da oni koji su izglasali ovaj zakon treba da preuzmu odgovornost i izvrše njegove korekcije, kako bi model bio prihvatljiv i ne bi predstavljao dodatna opterećenja za budžet.

Cdu ocjenjuje da Zakon koji je formulisan na ovaj način nije jedini oblik djelovanja kojim bi se mogla osigurati bolja socijalna zaštita ili povećati prirodni priraštaj.

"Podrška mladim bračnim parovima obezbjeđivanjem povoljnih kredita za rješavanje stambenog pitanja, mjere fiskalne politike i novčane naknade za treće dijete sa mogućnošću plaćenog školovanja samo su neki od predloga kojim bi se problem dugoročno i kvalitetno riješio", smatraju iz te partije.

Cdu ističe da je neophodno stvoriti zakonski okvir koji ne bi bio balast crnogorskom društvu, a koji bi, kako se navodi, ispunio njegove potrebe i očekivanja.

Bonus video: