Blokiraće kop na Zagradu

Traže sanaciju puteva, vodovoda i da ostanu da rade u Boksitima
4 komentar(a)
Zagrad, Foto: Svetlana Mandić
Zagrad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.01.2016. 07:42h

Mještani sela Zagrad i Oblatno iz Župe nikšićke u srijedu će blokirati radove na rudokopu Zagrad i, kako su odlučili na preksinoć održanom zboru, blokada će trajati sve dok ne budu razgovarali sa nadležnima iz Boksita o rješavanju njihovih zahtjeva koji se tiču putne infrastrukture, vodosnabdijevanja i zapošljavanja.

“Pošto naše okupljanje i blokadu moramo najaviti 48 sati ranije u ponedjeljak ćemo predati zahtjev nikšićkom Centru bezbjednosti. Mještani su saglasni da od onoga što nam po zakonu pripada ne odustajemo, a to je zaista minimum”, kazao je Božidar Đilas, član Odbora sela Zagrad.

Mještani ta dva sela u petak ujutro su se u znak upozorenja okupili ispred rudokopa na Zagradu tražeći da se predstavnici firmi Uniprom metali, vlasništvo Veselina Pejovića i Rudkop, porodice Majmunović iz Bosne i Hercegovine, sastanu sa mještanima, dogovore rješavanje pomenutih problema i dogovor ovjere kod notara.

“Tražimo da mještani sela, njih dvadesetak, ostanu da rade u Boksitima, da se izvrši sanacija puteva i postojećeg vodovoda kako je to ranije dogovoreno”, kazao je Živko Đilas.

Kako su “Vijestima” kazali iz firme Rudkop raspoloženi su da mještanima pomognu sve što je u njihovoj mogućnosti.

“Mi smo stalno tu i ne bježimo od razgovora. Mještani su nas zvali prije dva dana zbog kamenja po putu i odmah smo poslali mašine da to kamenje ukloni. Što se zapošljavanja tiče, broj radnika zavisiće od obima posla i naravno da će mještani Župe imati prioritet u zapošljavanju”, kazali su iz Rudkopa.

Tu firmu Pejović je angažovao kao podizvođača radova. Na kopu su u decembru počeli pripremni radovi, a zaposleno je dvadesetak bivših boksitaša. Đilas je više puta javno pozivao državno tužilaštvo da ispita rad stečajnog upravnika Boksita Mladena Markovića smatrajući da je prodajom mašina i rezanjem u otpad umanjio stečajnu masu. Zbog toga će naredne sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv Mladenovića.

Bonus video: