Izvršioci tražili stan Eurofonda, a našli livadu

Nikola Gazivoda na sudu dobio Eurofond za 73 hiljade eura. U katastru pisala četiri apartmana, a na lokaciji samo livada
2655 pregleda 0 komentar(a)
Bivši plac Eurofonda na mapi Bečića, Foto: Geoportal
Bivši plac Eurofonda na mapi Bečića, Foto: Geoportal

U postupku izvršenja sudske presude donijete u korist Nikole Gazivode malog akcionara Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Eurofond i naplate potraživanja u iznosu od 73.446 eura od tog fonda, javna izvršiteljka Snežana Pavličić zakazala je za 11. januar 2019. prodaju placa u Bečićima, površine 475 kvadrata.

Prema katastarskim evidencijama iz Lista nepokretnosti broj 1035 KO Bečići, trebalo je da se na toj lokaciji Eurofonda nalaze četiri apartmana po 80 kvadrata, koja su upisana. Međutim, kada su u Bečićima napravili uvid na licu mjesta, izvršiteljka je samo pronašla livadu na atraktivnoj lokaciji u blizini supermaketa u tom gradu.

Izvršiteljka Pavličić objasnila je “Vijestima” da su prethodno postupajući po zahtjevu povjerioca potraživanje pokušali da naplate od novčanih sredstava ZIF Eurofonda, ali kako to nije bilo moguće, pristupili su procjeni i započeli postupak prodaje ovog dijela imovine. Angažovani procjenitelj je taj dio imovine fonda, prema riječima Pavličić, procijenio na iznos od 212.300 eura.

Iz Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA), obratila su se nedavno predsjedniku Komisije za tržište kapitala Zoranu Đikanoviću sa zahtjevom da u što hitnijem roku preduzme sve mjere propisane Zakonom o tržištu kapitala i Zakonom o investicionim fondovima da bi se spriječila, kako tvrde, „dalja nezakonita raspolaganja imovinom Eurofonda i zaštitila potraživanja nesaglasnih akcionara koja su potvrđena presudama Privrednog suda“.

Direktor CAMA Aleksandar Raspopović u tom pismu je naveo da uprkos sudskim “presudama, menadžment Eurofonda nastavlja sa nedomaćinskim upravljanjem i svjesno i proračunato krši odredbe zakona sa isključivom namjerom da se osujeti naplata nesaglasnih akcionara i time izbjegne ispunjenje nesporne zakonske obaveze”, isplate novca nesaglasnim akcionarima.

Šezdesetak nesaglasnih malih akcionara ZIF Eurofonda nedavno je u ponovljenim postupcima pred Privrednim sudom ostvarilo presude u svoju korist, ali strahuju da na kraju neće ostati dovoljno raspoložive imovine fonda da naplate sva svoja potraživanja.

Bonus video: