Ugovor za hotel As je raskinut

Ministarstvo je pokrenulo proceduru za aktiviranje bankarske garancije kod ruske Sberbanke, koja ističe 1. februara
314 pregleda 16 komentar(a)
hotel As Perazića do, Foto: Arhiva Vijesti
hotel As Perazića do, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.01.2016. 07:39h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma obavijestilo je rusko-crnogorsku kompaniju Nega turs da se ugovor za hotel As u Perazića dolu smatra raskinutim, saopšteno je "Vijestima" iz tog Vladinog resora.

Ministarstvo je pokrenulo proceduru za aktiviranje bankarske garancije od tri miliona eura kod ruske Sberbanke, koja ističe 1. februara.

"U cilju realizacije ovogzaključka (Vlade), Ministarstvo je 12. januara uputilo obavještenje banci o protestu garancije. Dakle i ova obaveza se realizuje u skladu sa rokovima definisanim zaključcima Vlade", rekli su iz Ministarstva.

Vlada je zaključcima od 30. decembra zadužila Ministarstvo da u roku od 15 dana pokrene procedure raskida ugovora i aktiviranja i naplatu bankarske garancije.

Hotel As je prodat rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs u maju 2002. godine za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Budvanskoj rivijeri. Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će hotel završiti do kraja 2003. Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je u februaru 2014. Vlada investitoru, potpisivanjem aneksa ugovora, dala novu šansu koju nije iskoristio.

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u I fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine.

Komisija za kontrolu obaveza iz kupoprodajnih ugovora iz oblasti hotelsko-turističke privrede je konstatovala da je zaključno sa decembrom 2014. investitor, prema dokumentaciji, uložio 5,5 miliona eura.

Navedeno je da je u pitanju neformalni izvještaj Nega tursa, kao i da nije potpuno jasno koliko od toga se odnosi na fazu I, jer je dio naveden i za fazu II.

Osnivači Nega tursa su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata preduzeća Montena invest limited i Nikats engineering limited. Predsjednik odbora direktora je Dejan Gardašević, a članovi Nedeljko Gardašević i Viktor Mazanov.

Bonus video: