Acu Đukanoviću uzeli dva, Vidu Rađenoviću 480 m2

Najviše novca od eksproprijacije inkasiraće Elektroprivreda Srbije, u čijem je vlasništvu hotel “Park"
234 pregleda 14 komentar(a)
Aco Đukanović, Vido Rađenović, Foto: Luka Zeković/Savo Prelević
Aco Đukanović, Vido Rađenović, Foto: Luka Zeković/Savo Prelević
Ažurirano: 15.01.2016. 15:06h

Prva banka i firma osuđenog u predmetu nezakonite prodaje zemlje na brdu iznad Budve Vida Rađenovića, ostaće bez 500 kvadrata na Košljunu, jer će ta zemlja biti eksproprisana zbog rekonstrukcije magistralnog puta Cetinje - Budva.

Odlukom Vlade od 28. decembra koju potpisuje premijer Milo Đukanović, predviđeno je da se banci u većinskom vlasništvu njegovog brata Aca Đukanovića eksproprišu dva, a SP Luni 481 kvadrat.

Koliko će od novca od države dobiti Prva banka, ta kompanija i mnogobrojni mještani čija će đedovina na isti način biti uzeta zbog izgradnje treće saobraćajne trake u Markovićima, znaće se tek kada provjeru vrijednosti zemlje uradi Uprava za nekretnine.

Zemlja SP Lune na Košljunu pod hipotekom je Opštine zbog poreskog duga od 11.000 eura, koji godinama unazad nije izmirivan.

Prethodno je i kompanija premijera Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Vuka Rajkovića zbog istog posla ostala bez jednog od ukupno 20.229 kvadrata zemlje na brdu Košljun.

Kvadrat njihove zemlje procijenjen je na 225,98 eura.

Prema dostupnim informacijama, najviše novca od izgradnje saobraćajnice u Budvi inkasiraće Elektroprivreda Srbije, u čijem je vlasništvu hotel “Park" na ulazu u Budvu.

Ta zemlja biće ekspropisana, zbog čega će na račun srpske kompanije biti uplaćeno 660.000 eura, upravo onoliko novca koliko duguje državi na ime poreza.

Zbog nezakonite prodaje dijela opštinske zemlje na Košljunu, prvostepenom presudom podgoričkog Višeg suda bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović osuđen je na šest godina zatvora, bivši menadžer grada Aleksandar Tičić oslobođen je optužbi, dok su bivša direktorica Prve banke Jelica Petričević i Vido Rađenović osuđeni na po pola godine zatvorske kazne.

Branioci Lazara Rađenovića uložili su žalbu Apelacionom sudu.

Prema toj presudi, Opština je jula 2007. godine na namještenoj javnoj licitaciji prodala 2,7 hektara zemlje SP Luni, a Vido Rađenović je novac za kupovinu obezbijedio kreditom kod Prve banke za koji mu je žirirala Opština.

Biznismen za par mjeseci preprodaje zemlju firmi palestinskog milionera Muhameda Rašida za nevjerovatnih 11 miliona eura, ali Arapin daje samo dva miliona eura i više se tim povodom nikada ne pojavljuje.

SP Luna zadržava milionsku kaparu, a zemlju koristi za nova kreditna zaduženja...

Bonus video: