A2A nije dala saglasnost EPCG

Garant za kredit za drugu TE trebalo da bude nova firma, ali je češka banka tražila da garanciju da i EPCG, ali je Vladin partner A2A protiv
2 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.01.2016. 07:21h

Predstavnici italijanske kompanije A2A u komunikaciji sa Češkom eksportnom bankom nijesu dogovorili model, niti dali saglasnost Elektroprivredi Crne Gore da bude garant za vraćanje kredita koji je potreban za finansiranje drugog bloka TE Pljevlja, saznaju „Vijesti“.

Zbog toga će sada predstavnici Vlade nastaviti pregovore sa Češkom eksportnom bankom.

„Nema više nekog roka za pregovore. EPCG funkcioniše u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, a mi sada nastavljamo pregovore sa češkom bankom“, rečeno je „Vijestima“ nezvanično iz Vlade.

Škoda Praha je pobijedila na tenderu za izgradnju drugog bloka TE, čija izgradnja košta 338,5 miliona eura. Ona je kao izvođač radova, prema uslovima tendera, bila dužna da za izgradnju obezbijedi kredit od najmanje 85 odsto vrijednosti investicije.

U Vladi ne isključuju mogućnost da u projekat naknadno uključe nekog novog partnera, a pominjana je kineska Poly grupa. Sa A2A je bilo dogovoreno da se kompletan projekat realizuje preko novoosnovane kompanije, Društva posebne namjene, koja bi trebalo da bude i garant za kredit. Međutim, Češka eksportna banka tražila je da garant bude i EPCG, sa čim se ne slažu Italijani koji sa Vladom treba da potpišu novi ugovor o upravljanju Elektroprivredom.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić uoči Nove godine saopštio je da u pregovorima sa A2A u vezi sa budućim aranžmanom u EPCG treba iscrpiti sve mogućnosti prije nego što se donese konačna odluka, ali je napomenuo da takva pozicija ne može trajati u nedogled.

Bonus video: