Eurofond isplaćuje akcionare: Prva rata od 20 odsto do kraja januara

Akcionari u decembru 20 14. tražili da im budu isplaćene akcije, za šta je potrebno 5,7 miliona
173 pregleda 5 komentar(a)
Boiša Šotra, Foto: Savo Prelević
Boiša Šotra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.01.2016. 20:01h

Nezadovoljnim akcionarima Zatvorenog investicionog fonda Eurofond do kraja januara će biti isplaćena prva rata od 20 odsto ukupnog potraživanja, kazao je juče “Vijestima” direktor Eurofonda Boiša Šotra.

“Opredijeljeni dio novca srazmjerno će biti podijeljen nesaglasnim akcionarima”, objasnio je Šotra.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF Eurofond, njih oko 15 odsto, tražili su u decembru 20 14, da im za izlazak iz fonda bude isplaćeno ukupno oko 5,7 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji, koliko je iznosio tromjesečni prosjek neto vrijednosti jedne akcije.

Nezadovoljnim akcionarima će do kraja januara biti isplaćeno ukupno nešto više od milion eura.

“ Od novca prihodovanog od prodaje akcija vratili smo već 1,5 miliona eura banci u Lihtenštajnu, a sad nam je prioritet da izmirimo sva zaostala dugovanja prema državi u iznosu od oko 2,23 miliona”, dodao je Šotra. Ovoj banci Eurofond je dužan još četiri miliona.

Oko 1,6 miliona eura na ime neplaćenog poreza na dobit Eurofond duguje Poreskoj upravi, a dio novca potražuje i Komisija za hartije od vrijednosti. Novac opredijeljen za plaćanje poreza državi Prva banka je prinudno naplatila za svoj račun od Eurofonda, oko čega se godinama vodi sudski spor. Šotra očekuje ishod u njihovu korist.

“Oko dva miliona po okončanju sudskog spora odmah će biti podijeljeno akcionarima”, dodao je Šotra, ali nije mogao precizirati kada se može očekivati isplata druge rate.

Prema njegovim riječima dio novca od prodaje akcija CGES-a i Jugopetrola biće reinvestiran u druge akcije.

“Bitno nam je da se sačuva imovina fonda”, dodao je Šotra.

Direktor Eurofonda je svjestan da će jedan broj nezadovoljnih akcionara tužbom pokušati pred sudom da prinudno naplati svoje potraživanje u punom iznosu.

“Bez obzira na tužbe, mi ćemo svaku ratu srazmjerno istom procentu isplaćivati nesaglasnim akcionarima”, zaključio je Šotra, koji očekuje razumijevanje od akcionara.

On je napomenuo da zbog kašnjenja u isplati punog iznosa računaju i na dodatni trošak isplate zakonske kamate na potraživanja.

Uoči Nove godine Eurofond je prodao akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema za oko 5,5 miliona eura, a juče je na Montenegroberzi prodao preostalih oko četiri odsto vlasništva u Jugopetrolu za oko 2,2 miliona eura.

Prema Zakonu o investicionim fondovima društvo Euroinvest koje upravlja Eurofondom trebalo je nesaglasne akcionare da isplati u roku od godinu dana. Za razliku od slučaja kod ZIF Atlas Monta, koji uprkos proteklim rokovima ne ispunjava svoju zakonsku obavezu, iz menadžmenta Eurofonda ne odbijaju da izvrše svoju zakonsku obavezu već najavljuju da će obaveze prema akcionarima isplatiti u ratama.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara. Fondom godinama gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Nakon transformacije na otvoreni i zatvoreni fond u ZIF Eurofond ostale su nekretnine vrijedne 5,85 miliona eura, kao i kontrolni paketi akcija Bjelasica rade, Izbora Bar, Solane Bajo Sekulić iz Ulcinja i Elektrogrupe DD Jajce iz BIH.

Na berzi juče promet 2,52 miliona eura

Na Montenegroberzi se juče trgovalo ukupno za 2,52 miliona eura, od čega najviše akcijama Jugopetrola za 2,32 miliona eura. Promet je obavljen po prosječnoj cijeni od 12,27 eura koja je bila niža za oko 1,84 odsto u odnosu na posljedni dan trgovine. Ipak, na kraju radnog dana tražnja za dionicom naftne kompanije porasla je na 13 eura.

Uz dosta mali promet od svega 445 eura, akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema su pale 9,47 odsto na 86 centi, Budvanske rivijere 7,41 odsto na pet eura, dok su akcije Luke Bar kojima se trgovalo za 1.414 eura porasle 6,06 odsto na 28 centi.

Bonus video: