Donacije od 19.050 eura preko Prve banke

Na poziv PU je 57 firmi uplatilo 19.050 eura na račun NVO Evropska Podgorica u Prvoj banci
161 pregleda 0 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.01.2016. 16:31h

Preduzeća koja su učestvovala u kampanji Poreske uprave “Praznici za sve”, dale su donacije prema sopstvenoj odluci i mogućnostima, tvrde u toj instituciji. U kampanji , u kojoj su na poziv PU učestvovale kompanije sa “Bijele liste”, u novcu, paketićima i opremi prikupljeno je 27.020 eura.

Projekat je pokrenuo direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša (DPS) koji je kompanijama koje nemaju poreske dugove, 7. decembra uputio pismo i pozvao ih da učestvuju u akciji koju organizuju sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Glavnim gradom i NVO Evropska Podgorica. Donatori su, prema pozivu, novac direktno uplaćivali na žiro-račun ove nevladine organizacije u Prvoj banci. Osnivači Evropske Podgorice su Darko Mirotić, Dejana Mugoša, Ilija Mugoša, Đurđica Mugoša, Jefimija Pavićević i Marija Radunović.

Prema podacima koje su “Vijesti” dobile iz Poreske uprave, 57 kompanija je uplatilo 19.050 eura, a još šest je doniralo 1.000 paketića, namještaj, opremu i televizore u ukupnoj vrijednosti od 7.970 eura.

Na svečanoj manifestaciji pred Novu godinu podijeljeno je ukupno 1.548 paketića koje su dobili štićenici Zavoda za gluhonijemu djecu, djeca iz hraniteljskih porodica, Doma za djecu “Mladost” Bijela, osobe smještene u dnevnim centrima za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, korisnici Javne ustanove Komanski most, dva resursna centra i četiri udruženja za osobe sa smetanjama u razvoju u Podgorici, kao i djeca iz udaljenih seoskih područja u glavnom gradu.

Donacije u opremi - sanitetski materijal, aparati za mjerenje pritiska, posteljina,... uručene su domovima za stare u Risnu i Bijelom Polju, te dnevnim centrima za stare u Danilovgradu i Nikšiću u ukupnoj vrijednosti od 5.500 eura. Posebna donacija uručena je Centru za rehabilitaciju korisnica psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori. Kako je navedeno, donacije u opremi omogućiće bolje funkcionisanje ovih institucija i udobnije uslove za boravak korisnika.

Na pitanje zašto je novac uplaćivan na račun NVO Evropska Podgorica i da li je ta organizacija naplatila logističke usluge, odgovoreno je: “Prilikom realizacije projekta 'Praznici za sve, angažovana je NVO Evropska Podgorica, u čijem je djelokrugu organizacija humanitarnog rada u cilju unapređenja života socijalno ugroženih kategorija u društvu. Angažman navedenog nevladinog udruženja obuhvata pružanje usluga u vezi sa organizacijom i dopremanjem donacija, a isti se vrši bez naknade”.

Na pitanje da li su kompanije kojima je upućen poziv bile ucijenjene za učešće u ovoj akciji, iz Poreske je odgovoreno da su one donirale prema sopstvenoj odluci i mogućnostima.

“Navode ovakvog tipa smatramo apsolutno zlonamjernim, čime se čak i humane ideje, koje za cilj imaju podsticanje društveno-odgovornog ponašanja pojedinaca, institucija i kompanija, koriste za dnevno-političke obračune i pokušaje narušavanja imidža koji Poreska uprava ima u javnosti”, saopšteno je iz Poreske uprave.

U pozivu poreskim obveznicima navedeni su detalji projekta, kao i da je potrebno da Poreskoj upravi do 11. decembra dostave povratnu informaciju o ”volji i mogućnostima doniranja i da uplate novac, “radi blagovremene koordinacije daljih aktivnosti na realizaciji aktivnosti”.

Pare dalo 57 firmi, opremu i paketiće 6

Na spisku 57 kompanija koje su uplatile novac su KIPS, Knjaz Miloš Montenegro, Vertigo, Nova Pobjeda, Imlek Boka, Antena Bohor, Glosarij CD, Veletex, KPMG, Škorpion, Cijevna Commerce, Uniprom, Messer Tehnogas, Stadion, Jadroagent, Građa commerce, Grawe Podgorica, Drvomont, Alliance, Expo Commerce, Centrojadran, Radio-difuzni centar, Bellevue Hotels Group, Ina Crna Gora, Blue line, Kablomontaža, Planika, Čikom, FK Mladost, Uno NK, Gorenje Podgorica, Crnogorska komercijalna banka, TO-TO, Bonesa, INC, Budvanska rivijera, Ledo Podgorica, Korming, Termo-elektromont, Neregelia, Euro Oil, PIN Montenegro, Montenomaks Control & Logistic, Tujko, Delta M CG, MFI Alter modus, Mezon, Lamex, Frigoelektro, Cungu&CO, Luka Kotor, Farmegra, Bravera, VH Montenegro, Ribnica Commerce, Bar-Kod i Via Paradiso.

Kompanija Donator je poklonila opremu za Dom starih u Bijelo Polju u vrijednosti od 1.500 eura, Telenor Crna Gora je obezbijedio 500 paketića i namještaj, Hard Discount Laković 250 paketića, Telemont dva televizora, Voli Trade 200 paketića a Mercator Crna Gora 50 paketića.

Bonus video: