Hidroelektrane Perućica i Piva ostvarile oko 80 odsto plana

Koordinator za upravljanje proizvodnjom u Sektoru za trgovinu električnom energijom, Darko Krivokapić, rekao je da zbog lošijih hidroloških prilika tokom drugog, trećeg i četvrtog kvartala, manjak u proizvodnji hidroelektrana za period od januara do novembra iznosi 216 GWh električne energije
423 pregleda 0 komentar(a)
HE Piva, Foto: Arhiva Vijesti
HE Piva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.01.2016. 14:26h

Hidroelektrane (HE) Perućica i Piva proizvele su za 11 mjeseci prošle godine 753 gigavat sati (GWh) električne energije, odnosno 560 GWh, što je oko 80 odsto plana, pokazuju podaci Direkcije za upravljanje energijom.

Termoelektrana (TE) Pljevlja proizvela je u istom periodu 1,28 hiljada GWh, što je 98 odsto od plana, piše list Elektroprivreda (EPCG).

Koordinator za upravljanje proizvodnjom u Sektoru za trgovinu električnom energijom, Darko Krivokapić, rekao je da zbog lošijih hidroloških prilika tokom drugog, trećeg i četvrtog kvartala, manjak u proizvodnji hidroelektrana za period od januara do novembra iznosi 216 GWh električne energije.

“Za očekivati je da hidroenergetski objekti završe godinu sa proizvodnim deficitom od oko 290 GWh energije, što bi na tržištu vrijedilo najmanje deset miliona eura”, naveo je Krivokapić.

Proizvodni učinak TE, kako je dodao, biće neznatno ispod plana.

Direkciji za upravljanje energijom, ipak, najveći izazov bio je treći kvartal, jer u situaciji kada zbog visokih temperatura potrošnja vrtoglavo raste, uz drastično smanjenje dotoka i planirane remonte HE Perućica i HE Piva, od avgusta do septembra bilo je izuzetno teško obezbijediti nedostajuće količine energije, a istovremeno iskoristiti trenutak i prodavati struju po veoma visokim cijenama.

Krivokapić je naveo da su, pored odlične saradnje sa proizvodnim objektima, negativni efekti sušnog perioda umanjeni podjelom rizika, odnosno kupovinom električne energije na mjesečnom, sedmičnom i dnevnom nivou i pomjeranjem remonta HE Perućica za sedam dana.

“Tokom perioda od juna do septembra, pouzdanost rada TE Pljevlja bila je stoprocentna što je umnogome ublažilo situaciju tokom trećeg kvartala, a naročito u avgustu”, precizirao je Krivokapić.

Direkcija za upravljanje energijom je, zaključno sa prošlogodišnjim novembrom, ostvarila promet od 1,34 hiljade GWh električne energije. Kupljeno je 898 GWh, a prodato 442 GWh električne energije.

“U odnosu na isti period 2014. promet je ostao na skoro istom nivou 1,38 hiljada GWh, kada je kupljeno 836 GWh, a prodato 544 GWh. Međutim, ako se uporede 2014. i prošla godina, vidi se da je tokom prošle godine kupovina bila viša 62 GWh električne energije, dok je prodaja bila manja 101 GWh”, kazao je Krivokapić.

Direkcija za upravljanje energijom već je kupila određene količine band energije za prvi kvartal preko partnera na TFS platformi. Planirano je i učešće na godišnjem tenderu kod Elektroprivrede Republike Srpske, kao i raspisivanje tendera putem kojeg bi se prodavala pik energija tokom prva tri mjeseca.

“Sušni novembar i ne baš optimističan decembar, sa stanovišta padavina, slabi dotoci na Zeti i Pivi, kao i relativno niski nivo akumulacija, primoravaju nas da oprezno planiramo proizvodnju hidroelektrana, bar do prve veće kiše”, naveo je Krivokapić.

Izazov u ovoj godini će, kako je kazao, predstavljati i otvaranje berzi električne energije u Srbiji, Hrvatskoj i Albaniji, kao i učešće na njima. U Direkciji za upravljanje energijom sa optimizmom gledaju na tu činjenicu, jer su naveli da će berze urediti tržište, smanjiti rizik, ujednačiti cijene, transparentno povezati ponudu i potražnju, kao i olakšati rad između partnera.

“Dobra okolnost je i to što su cijene električne energije u blagom padu, tako da se očekuje da prosječna cijena za ovu godinu bude jedan eura po megavat satu (MWh) manja od prosječne cijene za prošlu godinu, kada je iznosila 40,5 eura po MWh”, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da su preduslovi za takvo kretanje cijena da hidrološke prilike na Balkanu budu na nivou normale, da situacija na geopolitičkom polju ne bude drastično narušena, odnosno situacija Ukrajina-Rusija, Turska, Sirija, kao i da kretanje cijena na tržištu energenata i njihova isporuka bude na uobičajenom nivou.

Bonus video: