Pad manatane ne utiče na radove u Kumboru

Manat je prošle godine izgubio više od polovine vrijednosti
54 pregleda 0 komentar(a)
Portonovi, Foto: Azmont
Portonovi, Foto: Azmont
Ažurirano: 12.01.2016. 20:31h

Izgradnja rizorta Portonovi u Kumboru biće nastavljena prema planu i na radove neće uticati pad azerbejdžanske valute, saopštili su “Vijestima” iz kompanije Azmont investments.

“Azmont nastavlja sa investicijom i radom na Portonovi projektu shodno planu, bez promjena i uticaja od strane pada azerbejdžanske valute”, odgovorili su iz azerbejdžanske kompanije na pitanje li će pad manata uticati na njihovu investiciju u Kumboru, odnosno da li će je usporiti ili možda odložiti.

Manat je krajem decembra pao na najniži nivo, nakon što je Centralna banka Azerbejdžana odustala od kontrole deviznog kursa, navodeći kao razlog pad cijena nafte. Napušteno je striktno vezivanje manata za američki dolar kako bi se poboljšala konkurentnost. Azerbejdžan se tako priključio nizu drugih zemalja u razvoju, od Vijetnama do Nigerije, koje su prošle godine devalvirale vrijednost nacionalnih valuta, nakon što je Kina devalvirala juan, cijene sirovina pale, a američke Federalne rezerve (Fed) podigla kamatne stope. Oko 90 odsto izvoza države čine nafta i gas, a manat je prošle godine izgubio više od polovine vrijednosti prema dolaru i sada vrijedi oko 1,56 dolara.

Rizort Portonovi na lokaciji nekadašnje vojne kasarne u Kumboru zvanično je počeo da se gradi u avgustu 2013. Tada je najavljeno da će do maja 2016. biti završen kompleks, prvi One and only hotel u Evropi, marina sa 250 vezova... Azmont je, kako je ranije saopšteno, od 2013. u Portonovi investirao oko 150,45 miliona eura, tri puta više nego što je planirano.

Bonus video: