Ministar vadio imovinske kartone, puštao propagandni film o sebi

Ministar kritikovao novinare da daju previše loših informacija o poljoprivredi i njemu
53 pregleda 36 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.01.2016. 19:44h

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović ni juče nije kazao ko je 28. marta zloupotrijebio službenu platnu karticu kupivši novcem iz budžeta 10 kutija cigarilosa "toscanello aroma caffe", koje koštaju po 4,8 eura.

Ponovio je da budžet nije oštećen za 48 eura jer je taj iznos navodno vraćen i prije nego što su "Vijesti" objavile prvi tekst o ovom jednom primjeru zloupotrebe, ali nije pojasnio na koji način je vraćen i zašto je taj trošak nastao preko službene kartice.

On je naveo i da je budžetski revizor utvrdio da je taj novac vraćen. Ivanović je kazao da nije tačno da je ta platna kartica ugašena već da je i dalje koriste zaposleni u njegovom ministarstvu.

U izvodima, u koje su “Vijesti” imale uvid, se ne pominju imena službenika, ali se vidi da su ovom službenom karticom o trošku budžeta kupovane čokolade, vlažne maramice, dopune za mobilni...

"Vijesti" su u junu podnijele zahtjev ministarstvima poljoprivrede i finansija da odgovore ko je raspolagao platnom karticom i dostave izvode za nju za januar, februar, mart, april i maj 2015. godine.

Kako odgovor nije stigao "Vijesti" su Agenciji za slobodan pristup informacijama podnijele žalbu i ona je usvojena. Agencija je naložila Ministarstvu poljoprivrede da se izjasni zašto mjesecima ne odgovara "Vijestima".

Ivanović je ljetos nagovijestio da službenik nije sankcionisan jer, kako je kazao, država nije oštećena. Iza svega se, kako je tvrdio, krije simpatična, emotivna priča...

Ministar je juče kazao da je "medijski monopolista Vijesti" od 30. marta do 31. decembra imao ukupno 84 objave na tema "Ko je pušio o trošku države", odnosno "svaki treći dan". Izbrojao je da je bilo 46 tekstova u novinama "Vijesti", od čega 16 puta na naslovnoj strani uz "25 tekstova i pet komentara" na istu temu. Na portalu "Vijesti" tekst je objavljen kako je izbrojao 38 puta.

Ivanović je i juče pokušao da banalizuje priču o tome zašto državni službenici imaju platne kartice koje im omogućavaju da sa računa državnog budžeta samovoljno troše novac na cigarete, čokolade, vlažne maramice,... pričom o navodnim poreskim dugovima "Vijesti" i upoređujući koliko su oni "veći" od iznosa za koji je utvrđena zloupotreba u Ministarstvu.

Ivanović je kritikovao novinare navodeći da daju previše loših informacija o poljoprivredi i njemu, a istovremeno je uz muziku, u kongresnoj sali hotela Podgorica, puštao propagadni film gdje poljoprivrednici govore samo pohvalno o njemu. On je takođe navodio ko je od novinara kako pisao, a vadio je i imovinske kartone njihovih sagovornika koji su ga kritikovali.

U "najkraćem" u 73 tačke naveo je da su sve premije i subvencije države isplaćene na vrijeme, da raste poljoprivredna proizvodnja, drvoprerada, investicije, da se poboljšava zaštita hrane... i da će to raditi i u narednoj godini.

Vektra već podigla tri miliona

Kompanija Vektra Jakić je obezbijedila kvalitetan kolateral od imovine koja nije opterećena hipotekom i podigla je kredit od tri miliona dolara iz Abu Dabi fonda, kazao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

Ivanović je naveo da je država garantovala za ukupan iznos kredita iz Abu Dabi fonda za razvoj od 50 miliona eura, ali da niko neće moći da podigne novac dok ne obezbijedi kvalitetan zalog.

On je naveo da će uslove za povlačenje novca uskoro ispuniti i mljekara Milkraft, dok se još čekaju Goranović i Mesopromet.

Bonus video: