Neophodna jasna vizija i dobra strategija razvoja

“U kontekstu razvoja turizma, značajno je na primjeru Malte razumjeti potrebu za povećanom dostupnošću, naročito kad je u pitanju aviodostupnost, kao i ulaganje u obrazovanje, posebno u sektoru ugostiteljstva”, kazao je Gvozdenović
74 pregleda 2 komentar(a)
Džozef Muskat, Branimir Gvozdenović, Foto: Vlada Crne Gore
Džozef Muskat, Branimir Gvozdenović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.01.2016. 18:18h

Crna Gora i Malta, kao dvije male evropske zemlje, moraju slijediti jasnu viziju i imati dobru strategiju razvoja da bi zadržale i unaprijedile dobre pozicije na polju konkurentnosti, ocijenili su crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i premijer Malte Džozef Muskat.

Kako je saopšteno i Ministarstva, Gvozdenović i Muskat susreli su se danas u Budvi sa ciljem razmatranja modaliteta saradnje dvije zemlje, naročito na polju turizma.

“Sagovornici su razmijenili iskustva po pitanju funkcionisanja malih zemalja, kao što su Crna Gora i Malta, i prezentovali progres ostvaren u prethodnom periodu, kao i planove za naredni period”, kaže se u saopštenju.

Razmatrani su, kako se navodi, i modaliteti dalje saradnje dvije države, naročito u kontekstu realizacije Sporazuma o saradnji u oblasti turizma koji je potpisan 2010. godine.

“S tim u vezi, pozdravljen je progres Crne Gore u turizmu ostvaren od obnove nezavisnosti do danas, koji je doprinio pozicioniranju Crne Gore kao jedne od najbržerastućih turističkih destinacija u svijetu”, kazali su iz Ministarstva.

Muskat je ocijenio da ta činjenica, a naročito nivo stranih direktnih investicija u proteklom periodu, kao i prisustvo renomiranih hotelskih i drugih brendova u Crnoj Gori, mogu poslužiti kao primjer ne samo Malti, već i ostalim evropskim zemljama.

“U kontekstu razvoja turizma, značajno je na primjeru Malte razumjeti potrebu za povećanom dostupnošću, naročito kad je u pitanju aviodostupnost, kao i ulaganje u obrazovanje, posebno u sektoru ugostiteljstva”, kazao je Gvozdenović.

Na tom fonu je, kako je saopšteno iz Ministarstva, dogovorena intenzivna razmjena iskustava i prakse, koja će biti kontiuirana, dok je posjeta delegacije tog resora Malti načelno planirana za mart.

“Posebno je, u skladu sa interesovanjem, prezentovan rad na izmjeni dva ključna zakona u nadležnosti Ministarstva - o turizmu i o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji će značajno doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i diversifikaciji turističkih formi u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: