Herceg Novi: Povećana naplata poreza na nepokretnosti

Poreska stopa za objekte koji služe za stanovanje povećana je sa 0,23 na 0,25, a sekundarnih sa 0,46 na 0,50. Najveće povećanje odnosi se na garaže i pomoćne objekte, gdje je stopa povećana sa 0,10 na 0,25 odsto
177 pregleda 4 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.01.2016. 16:04h

Lokalna uprava u Herceg Novom pokrenula je niz postupaka za valorizaciju nepokretne imovine kod Mininstarstva finasija, a pozitivni finasijski efekti trebalo bi da se osjete brzo, saopšteno je iz Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj.

Prošle godine je od poreza na nepokrenosti ostvareno 3,63 miliona eura ili 163.000 više od plana.

Direktor Uprave lokalnih javnih prihoda, Dragan Mračević ističe da je bilo teško naplatiti porez na nepokretnosti kod firmi u stečaju poput Vektra Boke, Jadranskog Brodogradilišta Bijela, PKB-a kao i Opšte privatne bolnice Meljine.

Dugovanje po osnovu poreza na nepokretnost AD Vekta Boka prijavljena su u stečajnu masu. PKB Zelenika je izašlo iz stečaja i za ovu godinu treba da podnese poresku prijavu za utvrđivanje poreza na nepokretnost. Opšta bolnica Meljine i Meljine kompleks doo obezbjeđeno je uspostavijanjem hipoteke na imovinu dužnika, u korist Opštine Herceg Novi.

U decembru SO Herceg Novi donijela Odluku o porezu na nepokretnosti koja je usklađenu sa izmjenama Zakona o porezu, koje je Skupština Crne Gore usvojila još u martu 2015. godine što znači i da će biti povećana najniža poreska stopa od 0,10 do 0,25 odsto.

Poreska stopa za objekte koji služe za stanovanje povećana je sa 0,23 na 0,25, a sekundarnih sa 0,46 na 0,50. Najveće povećanje odnosi se na garaže i pomoćne objekte, gdje je stopa povećana sa 0,10 na 0,25 odsto.

Za objekte izgrađene suprotno zakonu, odnosno bez građevinske dozvole, a služe za stanovanje poreska stopa je povećanana na 0,50 - ranije je bila 0,35.

Prva rješenja o porezu na nepokretnosti građanima Herceg Novog biće podijeljena sredinom maja, a vikendašima u junu i julu.

Bonus video: