Budva ponovo založila imovinu: Hipoteka zbog dva miliona duga

Opština se još 2009. zadužila tri miliona eura kod Komercijalne banke, ali kredit nije vraćala, pa je iznos znatno porastao...
18 komentar(a)
Mediteranski sportski centar, Foto: Vuk Lajović
Mediteranski sportski centar, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.01.2016. 11:07h

Opština Budva ponovo je založila dvadesetak atraktivnih poslovnih prostora u Mediteranskom sportskom centru i čak 3,5 hektara zemljišta u Reževićima na pjeni od mora Komercijalnoj banci AD Budva, kao garancija da će vratiri kredit od dva miliona eura.

To je opet urađeno na zahtjev banke, kao i prije šest godina kada je davala isti taj kredit, koji lokalna uprava još nije uspjela da vrati.

Banka je tada stavila fiduciju na atraktivnu imovinu, čija je vrijednot višestruko veća od kreditnog iznosa.

Upravo zbog kredita, banka je ljetos blokirala račun Opštine Budva i naplatila više od dva miliona dugovanja, koje je bilo dostiglo više od četiri miliona eura.

Hipoteka na opštinsku imovinu upisana je krajem novembra prošle godine.

Sve je počelo početkom jula 2009. godine, kada zbog velike finansijske krize u kojoj se našla Opština, milionskih potraživanja i višmjesečne blokade, zaposleni nisu primili i do sedam zarada.

Uprava, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Rajkom Kuljačom, donijela je odluku da uzme tri miliona eura kredita kod Komercijaln banke, kako bi isplatila dio zaostalih zarada i izmirila nagomilana potraživanja.

Banka je, međutim, zahtijevala da se potpiše ugovor o fiducijalnom prenosu prava svojine na poslovnoj zgradi, odnosno Sportskom centru, površine 4.146 metara kvadratnih i zemljištu u Reževićima, površine 34.385 kvadrata.

Opština u godinama koje su uslijedile nije uspjela da vrati ni cent, pa se iznos dugovanja povećavao.

Opština prvo 2011. zaključuje Ugovor sa Komercijalnom bankom, a godinu kasnije i prvi aneks sa namjerom da ponovo pokrene postupak za refinansiranje i reprogram kredita.

Opština Budva je donijala Odluku o dugoročnom zaduživanju na iznos od 4,3 miliona eura, koliko je tada dug i iznosio.

Banka je ljetos odlučila da prinudnim putem naplati više od polovine potraživanja, odnosno naplaćen je dospjeli dug u potpunosti.

Oština se obraća Ministarstvu finansija koje odobrava reprogram kredita, po novim ulovima.

Otplata ostatka duga od 2.056.480,74 eura, na koliko je upisana hipoteka , biće vraćena u u 48 jednakih mjesečnih rata od po 42.843,35 eura, uz fiksnu kamatnu stopu od 5,9 odsto.

Bonus video: