Joksimović: Priča o većoj penziji vrijeđa zdrav razum

Predsjednik PIR-a Momo Joksimović kazao da su nezadovoljni povećanjem penzija “od euro ili dva”
1095 pregleda 0 komentar(a)
Iz budžeta ove godine 435 miliona za Fond PIO, Foto: Arhiva "Vijesti"
Iz budžeta ove godine 435 miliona za Fond PIO, Foto: Arhiva "Vijesti"

Povećanja penzija u iznosima od euro ili dva vrijeđa penzionere i mnogi bi se rado odrekli tog povećanja, kako bi se zadovoljili apetiti bogatih, smatraju u Partiji penzionera, invalida i restitucije (PIR) čiji je predsjednik Momo Joksimović.

Predsjedništvo PIR-a ocijenilo je da takvi podaci “vrijeđaju ponos i dostojanstvo penzionera, pa i zdravi razum”.

Joksimović je kazao da je ministar finansija Darko Radunović medijima izjavio da su “obezbijedili rast penzija”, te da se penzioneri pitaju za koji period se odnosi taj rast.

“Da li od 2013. do 2018. godine kada su penzije, kako reče ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, godišnje rasle “po jedan euro” ili za period 2017. i za 2018. godine, kako je saopštio direktor Fonda PIO da su penzije povećanje 1,55 odsto, pa su najmanje penzije od 125 eura povećane dva eura, a one ispod 100 eura, povećane su euro ili čak i manje”, naveo je Joksimović.

Za najstariju populaciju ovogodišnjim budžetom ukupno je predviđeno 435,4 miliona eura ili 0,79 odsto (oko 3,5 miliona) više u odnosu na prethodnu godinu kada je izdvojeno 432 miliona eura. Za prvih 11 mjeseci 2018. nedostajalo je 111 miliona eura ili 28 odsto u odnosu na prošlogodišnji plan, dok je u ovoj godini projektovan manjak od 109 miliona eura ili 25 odsto u odnosu na ovogodišnji plan.

Budžetom za 2019, kako je dodao Joksimović, predviđa se rast opredijeljenih sredstava za nastariju populaciju od 0,8 odsto dok se istovremeno očekuje priliv novih penzionera u 2019. veći od 1,6 hiljada.

“Ako se ovo ima u vidu, onda nema prostora za rast penzija, ukoliko se ne računa na odliv penzionera, uvećan u odnosu na prirodni i očekivani način, zašta su zaista stvoreni uslovi. Očito je da je smrtnost penzionera u zadnjih par godina uvećana, pa prosjek uživanja penzija nije devet nego sedam godina, jer se sa dva eura ne može preživjeti”, naglasio je Joksimović.

On je istakao da “mnogi penzioneri i članovi njihovih porodica žive sa dva Monstatova eura, a neki i sa manjim iznosom”.

“Zaista je neprihvatljivo i neprimjereno da zvanična politika ima ovakav ponižavajući odnos prema populaciji koja je sve izgradila u Crnoj Gori, a danas se krčmi, prodaje, poklanja privilegovanim i bogatim. U razvijenim demokratskim zemljama, sa visokim standardom građana i penzionera, zbog manje važnih razloga, oblače se žuti prsluci i traži smjena vlasti. Sazreli su uslovi da i viteški i hrabri crnogorski penzioneri i sirotinja obuku žute prsluke, radi ostvarivanja svojih prava na život”, poručio je Joksimović.

Bonus video: