Mirko Marković privremeno v.d. direktora Montenegroberze

Bivši predsjednik Borda berze Aleksić je, inače, uz službenicu finansija Montenegroberze Ljiljanu Marojević, prema informacijama “Vijesti” imao deponovan potpis i pravo na pečat berze, koja na svojim računima ima više od dva miliona eura slobodnog kapitala
1037 pregleda 1 komentar(a)
Montenegroberza, Foto: Arhiva "Vijesti"
Montenegroberza, Foto: Arhiva "Vijesti"

Odbor direktora Montenegroberze odlučio je juče da do daljeg odloži izbor direktora i sekretara ovog akcionarskog društva, a za vršioca dužnosti privremenog direktora imenovao je juče Mirka Markovića, diplomiranog inženjera primijenjenog računarstva, koji je u stalnom radnom odnosu na berzi od 2011. godine.

To je “Vijestima” juče potvrdio Aco Aleksić, član Odbora direktora Montenegroberze koji je zadužen da u odsustvu predsjednika Odbora direktora berze dr Duška Kneževića, rukovodi procedurom izbora novog izvršnog direktora.

Bivši predsjednik Borda berze Aleksić je, inače, uz službenicu finansija Montenegroberze Ljiljanu Marojević, prema informacijama “Vijesti” imao deponovan potpis i pravo na pečat berze, koja na svojim računima ima više od dva miliona eura slobodnog kapitala.

Iz Montenegroberze nijesu željeli juče da saopšte koji su se sve kandidati prijavili za funkciju direktora i sekretara berze, ni koji su ušli u uži izbor, kao ni kada će konačno biti izabran novi direktor Montenegroberze.

“Odbor direktora Montenegroberze je zauzeo stav da se ne objavljuju javno imena kandidata koji su se prijavili na oglas za izvršnog direktora i sekretara Berze. Izbor izvršnog direktora i sekretara se odlaže za naredni period. Odbor direktora Montenegroberze održao je sjednicu na kojoj je donijeta Odluka o imenovanju vršioca dužnosti izvršnog direktora i sekretara berze. Za v.d. je imenovan Mirko Marković, diplomirani inženjer primijenjenog računarstva, koji je u stalnom radnom odnosu na berzi od 2011. godine. Ovim imenovanjem omogućeno je da Montenegroberza nastavi poslovanje u skladu sa pozitivnim zakonskim propisma”, naveo je Aleksić.

Kako “Vijesti” saznaju nezvanično, slijedi odabir užeg kruga kandidata koji su se prijavili na oglas krajem prošle godine, ali nije isključena mogućnost da će u skladu sa uslovima konkursa i voljom većinskih vlasnika Montenegroberze na kraju biti izabran neko ko se nije blagovremeno ni prijavilo na oglas.

“O svim pitanjima koja utiču na poslovanje Montenegroberze Odbor direktora Montenegroberze raspravlja i donosi odluke na svojim sjednicama i u namjeri da Montenegroberza zadrži dobru poslovnu reputaciju koju je stekla dugogodišnjim profesionalnim radom”, zaključio je Aleksić.

“Vijesti” su krajem prošle godine objavile da su glavne kandidatkinje za imenovanje na ovu funkciju Danijela Laketić, dosadašnja direktorica društva koji upravlja penzionim fondom Penzija plus i bivša direktorica NEX Montebegro berze, kao i Dejana Šuškavčević, bivša direktorica Montenegroberze i Novog duvanskog kombinata (NDK).

Izvori “Vijesti” tvrde da su se na oglas prijavili i neki drugi učesnici finansijskog tržišta u Crnoj Gori i Srbiji, ali potvrdu za to niti njihova imena iz berze nijesmo uspjeli dobiti.

Potencijalni kandidati zainteresovani za prijavljivanje, kako se navodilo u oglasu,“osim ličnog ugleda i profesionalne sposobnosti potrebno je da imaju visoko obrazovanje (u obimu od najmanje 240 kredita CSPK-a) i da po odredbama iz Zakona o tržištu kapitala (član 153 i 154) nemaju ograničenja za imenovanje”.

Bonus video: