Svjetska banka nije mijenjala procjene rasta crnogorske ekonomije za 2016.

Prema najnovijim globalnim ekonomskim izgledima SB, dostavljenim agenciji Mina-business, crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) bi u ovoj godini trebalo da poraste 2,9 odsto, koliko je ta institucija procjenjivala i u junu. Za narednu godinu, SB sada prognozira rast ekonomije Crne Gore tri odsto, u odnosu na ranije prognoziranih 2,9 odsto
0 komentar(a)
Svjetska banka, Vašington, Foto: Shutterstock
Svjetska banka, Vašington, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2016. 10:01h

Svjetska banka (SB) nije mijenjala procjene rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu, dok ih je za narednu neznatno povećala.

Prema najnovijim globalnim ekonomskim izgledima SB, dostavljenim agenciji Mina-business, crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) bi u ovoj godini trebalo da poraste 2,9 odsto, koliko je ta institucija procjenjivala i u junu.

Za narednu godinu, SB sada prognozira rast ekonomije Crne Gore tri odsto, u odnosu na ranije prognoziranih 2,9 odsto.

SB je procijenila da je u prošloj godini rast crnogorske ekonomije iznosio 3,4 odsto.

Za 2018. godinu SB prognozira rast crnogorskog BDP-a 2,9 odsto.

SB je snizila procjenu rasta globalne ekonomije u ovoj godini jer bi slabost najvećih tržišta u razvoju, kao i anemičan rast nekih razvijenih zemalja, mogao usporiti ukupnu aktivnost.

SB procjenjuje da će u ovoj godini globalna ekonomija porasti 2,9 odsto.

To bi bilo brže u odnosu na prošlogodišnji rast, koji se procjenjuje na 2,4 odsto, ali sporije u odnosu na prognoze iz juna prošle godine, kada je očekivala rast od 3,3 odsto.

SB je posebno zabrinuta zbog slabljenja vodećih ekonomija u razvoju.

Eurozona bi ove godine trebalo da poraste 1,7 odsto, dok se prije očekivao rast od 1,8 odsto.

Hrvatskoj su povećane procjene rasta BDP-a.

SB procjenjuje da je u prošloj godini hrvatski BDP porastao jedan odsto, a da će u ovoj ojačati 1,4 odsto. Prognoze za narednu godinu su povećane na 1,7 odsto.

SB procjenjuju da će ruska i brazilska ekonomija zabilježiti pad i u narednoj godini, dok su još prije šest mjeseci očekivali rast.

Tako se procjenjuje da bi BDP Rusije ove godine mogao pasti 0,7 odsto, dok se u junskim prognozama očekivao rast od 0,7 odsto.

Brazil bi ove godine mogao zabilježiti dalji pad ekonomije od 2,5 odsto, nakon prošlogodišnjih 3,7 posto.

Analitičari SB procjenjuju da bi kineska ekonomija ove godine mogla porasti 6,7 odsto, sporije u odnosu na procjenjenih 6,9 odsto u prošloj godini. U junskim prognozama očekivali su rast u ovoj godini sedam odsto.

Od najvećih ekonomija u razvoju, jedino bi Indija ove godine mogla zabilježiti brži rast nego što je SB prognozirala prije šest mjeseci.

Analitičari SB smanjili su i procjene rasta Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i ostalih razvijenih ekonomija.

Tako procjenjuju da će američki BDP ove godine porasti 2,7 odsto, dok su ranije očekivali rast od 2,8 odsto. Ipak, to bi bio brži rast nego u prošloj godini, koji se procjenjuje na 2,5 odsto.

Bonus video: