CGES završio 2015. sa pozitivnim poslovnim rezultatom, u 2016. planiraju investicije u vrijednosti od 52 miliona

"Obimom i značajem investicija koje realizujemo, nastojali smo da zadržimo imidž investiciono orijentisane kompanije, koja pored najznačajnijeg projekta koji ima međunarodni značaj – podmorske interkonekcije sa Italijom – realizuje niz projekta koji će prenosnu mrežu u Crnoj Gori učiniti jačom, pouzdanijom i sigurnijom, što garantuje kvalitetniju uslugu prenosa električne energije i bolju pristupačnost za sadašnje i buduće korisnike"
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2016. 14:02h

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa pozitivnim poslovnim rezultatom, a najvažnija ovogodišnja aktivnost biće realizacija plana investicija u vrijednosti od 52 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije Dragan Laketić.

Laketić je kazao da je prošlogodišnjim pozitivnim poslovnim rezultatom, nastavljen niz ostvarenja pozitivnih poslovnih rezultata, koji je započet još 2009. godine, kada je CGES osnovan.

"Ostvarenja su uglavnom bolja od onih definisanih biznis planom, iako se u pojedinim segmentima prilično razlikuju, ako pravimo poređenje sa 2014. godinom, na primjer na prihodovnoj strani, što je posljedica primjene obavezujućih odluka Regulatorne agencije za energetiku (RAE), odnosno specifičnosti poslovanja energetskog subjekta čije je poslovanje u potpunosi regulisano", kazao je Laketić u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da su i prošle godine, kao i svih prethodnih, glavni fokus aktivnosti CGES-a bio usmjeren na realizaciju zahtjevnog plana investicija.

"Obimom i značajem investicija koje realizujemo, nastojali smo da zadržimo imidž investiciono orijentisane kompanije, koja pored najznačajnijeg projekta koji ima međunarodni značaj – podmorske interkonekcije sa Italijom – realizuje niz projekta koji će prenosnu mrežu u Crnoj Gori učiniti jačom, pouzdanijom i sigurnijom, što garantuje kvalitetniju uslugu prenosa električne energije i bolju pristupačnost za sadašnje i buduće korisnike", smatra Laketić.

Takav dinamičan razvoj prenosne mreže, kako je ocijenio, je neophodan i zbog činjenice da je prenosna mreža u Crnoj Gori dio tehnički jedinstvene evropske prenosne mreže i da njena pouzdanost utiče na sigurnost napajanja potrošača i van granica Crne Gore.

Laketić je pored brojnih projekata koji su u fazi realizacije podsjetio na one koje je kompanija završila u prošloj godini , a koji se po svom značaju izdvajaju.

"To su prije svih projekat rekonstrukcije sistema električnih zaštita, čime se znatno povećava stabilnost i fleksibilnost prenosne mreže, za šta je utrošeno 1,8 miliona eura, projekat izgradnje trafostanice Nikšić 2, koja će nakon povezivanja na prenosnu mrežu činiti drugu ključnu tačku napajanja konzuma Nikšića, za šta je izdvojeno 4,2 miliona", rekao je Laketić.

On je podsjetio i na izmještanje dalekovoda "Nikšić – Bileća" iz reona Dragova Luka, čija je vrijednost 0,6 miliona eura, kao i proširenje trafostanice "Mojkovac", ugradnjom još jednog transformatora 110/35 kV, čime se obezbjeđuje 100 odsto rezervi u snazi za potrošače koji se napajaju sa te trafostanice. Vrijednost projekta je 1,1 milion eura.

Laketić je saopštio da je CGES prošle godine zajedno sa strateškim partnerom, kompanijom Terna iz Italije, nastavio realizaciju jednog od najvećih projekata u prenosnoj mreži u Evropi – podmorsko povezivanje Crne Gore i Italije.

"Podsjetiću da je obaveza CGES-a, u skladu sa ugovorom o koordinaciji projekta, izgradnja infrastrukture odnosno jačanje mreže u Crnoj Gori, koja je neophodna za planirano povezivanje, kao i za podmirenje sve većih potreba za električnom energijom na crnogorskom primorju", kazao je Laketić.

On je rekao da je CGES, iz organizacionih, tehničkih i finansijskih razloga, njegov dio projekta podijelio na tri dijela - izgradnju trafostanice "Lastva", kao i izgradnju dalekovoda "Lastva-Čevo" i "Čevo-Pljevlja".

"Ugovor za trafostanicu "Lastva" je potpisan sa Siemensom iz Beča, i u prošloj godini su izvođeni zemljani radovi na lokaciji trafostanice, izrada projektne dokumentacije i proizvodnja dijela opreme. Aktivnosti po tom ugovoru se realizuju uglavnom po planu", objasnio je Laketić.

U ovoj godini je planirana izgradnja građevinskih objekata na lokaciji, isporuka i montaža opreme i praktčno završetak svih radova na trafostanici

"Ugovor za dalekovode od Lastve do Čeva, je sklopljen sa "Iberdrolom" iz Madrida. Ne bih da zvuči kao alibi, ali je činjenica da je izgradnja dalekovoda veoma kompleksan posao, prije svega zbog velikog broja lokacija na kojima treba graditi, a gdje se susrećemo sa raznim očekivanim i neočekivanim preprekama i konfliktima za čije rješavanje je neohodno uložiti znatan trud i vrijeme", kazao je Laketić.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini se radilo na rješavanju imovinsko pravnih odnosa, rađena je projektna dokumentacija, dok se u drugoj polovini godine pristupilo probijanju pristupnih puteva do lokacija stubnih mjesta.

"Zbog određenog nesnalaženja izvođača radova, prouzrokovanog razlikama u standardima i propisima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji (EU) i Crnoj Gori, susreli smo se sa problemom probijanja rokova za finalizaciju projektne dokumentacije", dodao je Laketić.

On je kazao da CGES zajedno sa konsultantom na tom projektu, intenzivno komunicira sa izvođačem u cilju pronalaženja prihvatljivog rješenja za sve strane.

"U ovoj godini je planirana proizvodnja stubne konstrukcije, finalizacija glavnog projekta, završetak pristupnih puteva i temelja za stubove, kao i montaža stubova", rekao je Laketić.

Ugovor za dalekovod od Čeva do Pljevalja je potpisan sa regionalnim konzorcijumom "Energoinvest" iz Sarajeva i "Energomontaža" iz Beograda.

Laketić je saopštio da su najvažnije aktivnosti u prošloj godini bile vrlo slične aktivnostima na projektu izgradnje dalekovoda "Lastva – Čevo". I planovi za ovu godinu su, kako je dodao, slični planovima za izgradnju dalekovoda "Lastva – Čevo".

"Terna ,takođe, intenzivno radi na realizaciji svog dijela projekta, i kroz aktivnosti komisije za koordinaciju projekta razmjenjujemo informacije i iskustva i usklađujemo dinamiku realizacije", rekao je Laketić.

Kada su u pitanju sudski sporovi, Laketić je rekao da CGES trenutno vodi oko 50 sudskih sporova, uglavnom iz oblasti imovinsko- pravnih odnosa.

"Sa Elektroprivredom (EPCG) vodimo 12 sudskih sporova koji su u raznim fazama sudskog postupka. Nastojanje i očekivanje CGES-a je da se uskoro stvore uslovi za prevazilaženje spornih slučajeva sa EPCG kako se ne bi opterećivala nužno potrebna saradnja dva najvažnija elektroenergetska subjekta u Crnoj Gori", objasnio je Laketić.

On je kazao da će najvažnija aktivnost ove godine biti realizacija plana investicija u vrijednosti od 52 miliona eura.

"U našem fokusu će naravno biti realizacija glavnog projekta, a to je podmorska interkonekcija sa Italijom. Plan je da najveći dio aktivnosti na izgradnji neophodnih objekata bude završen u ovoj godini, za šta bi trebalo da bude utrošeno 42 miliona eura", precizirao je Laketić.

Ambicija CGES-a je, kako je naveo, da u ovoj godini aktivno radi na poboljšanju više aspekata poslovanja, posebno iz oblasti informacionih tehnologija i oblasti poboljšanja efikasnosti poslovanja.

"Ova godina je godina pripreme i podnošenja zahtjeva za odobrenje regulatornog prihoda za sljedeći višegodišnji regulatorni period, što je od veoma velike važnosti za kompaniju. Ne manje važne planirane aktivnosti odnose se na poboljšanje sigurnosti naših zaposlenih i jačanje društvene odgovornosti kompanije", zaključio je Laketić.

Bonus video: