Savićevića "driblaju" zbog 7.000 eura

Nekada popularni lokal, udaljen 150 metara vazdušne linije od Staroga grada, već godinama ne radi i potpuno je ruiniran
60 pregleda 0 komentar(a)
Vidikovac Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović
Vidikovac Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.01.2016. 20:17h

Opština Budva stavila je hipoteku na nekadašnji ugostiteljski objekat "Vidikovac", vlasništvo proslavljenog fudbalskog asa Dejana Savićevića, zbog poreskog duga od 7.000 eura.

Time se aktuelni predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore pridružio spisku brojnih poreskih dužnika, kojim Opština planira prinudno da naplati dug.

Kao prinudnu mjeru naplate poreskog potraživnja od 6.946 eura, budvanski Sekretarijat za privredu upisao je početkom maja prošle godine u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine hipoteku na poslovni i pomoćni objekat od 293 i 29 kvadarata.

Nekada popularni lokal, udaljen 150 metara vazdušne linije od Staroga grada, već godinama ne radi i potpuno je ruiniran.

Stavljanje hipoteke jedan je od mehanizama obezbjeđenja naplate poreskog dugovanja, kada se strahuje da bi dužnik mogao da proda imovinu. Opština ipak, kako je nedavno rečeno, razmatra mogućnost kako da "izvuče" novac od poreskih dužnika, jer se upisivanje hipoteke na imovinu nije pokazalo kao mjera koja im je omogućila bolju naplatu.

Lokalna vlast do sada se nije odlučila da pokrene postupak prodaje imovine poreskih dužnika, kojima je omogućeno da dug plate i u ratama. Budvanaska vlast potražuje oko 20 miliona eura poreskog duga, što je polovina ukupnog gradskog budžeta za 2016.

Efikansom naplatom, na kojoj insistira novo opštinsko rukovodstvo, mogli bi da se smanje milionski dugovi Opštine prema povjeriocima.

Naplata poreza jedan je od prioriteta Opštine, a samo tokom prošle godine po tom osnovu inkasirano je 17 miliona eura. Lokalna vlast planira da ove godine naplati 14 miliona eura poreza.

Uoči Nove godine, kompletan poreski dug, od 6.000 eura, izmirio je srpski biznismen Stanko Subotić Cane. Toliko je njegova firma “San investments” dugovala na ime poreza na nepokretnosti za zemljišni kompleks na ostrvu Sveti Nikola.

Opština prinudno naplaćuje kada obveznik ne izmiri poreski dug

U lokalnoj upravi podsjećaju da je mogućnost upisa hipoteke na imovinu do naplate poreza predviđena odredbama Zakona o poreskoj administraciji.

"Postupak prinudne naplate preduzima se kada poreski obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave, odnosno kada je poresko rješenje postalo izvršno. Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati. Predmeti prinudne naplate mogu biti novčana sredstva i potraživanja, ili imovina poreskog obveznika U postupku prinudne naplate, radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovinu poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze", navodi se, između ostalog, u Zakonu o poreskoj adminitraciji.

Bonus video: