Sekulić tuži Skupštinu: Kovijanić i Đurović nijesu mogli opet u savjet

Sekulić u tužbi navodi da Kovijanić i Đurović nijesu mogli biti izabrani jer im je to treći uzastopni mandat u Savjetu EKIP-a što zakon zabranjuje
1793 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Sekulić i Šaleta Đurović, Foto: Boris Pejović
Zoran Sekulić i Šaleta Đurović, Foto: Boris Pejović

Član Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Zoran Sekulić tužio je Osnovnom sudu Skupštinu Crne Gore i traži od suda da poništi njene odluke o izboru Branka Kovijanića, za predsjednika Savjeta EKIP-a i Šalete Đurovića, za člana Savjeta EKIP-a, saznaju “Vijesti“ iz izvora bliskih podgoričkom sudu.

Sekulić u tužbi navodi da Kovijanić i Đurović nijesu mogli biti izabrani jer im je to treći uzastopni mandat u Savjetu EKIP-a što zakon zabranjuje. Skupština je tada za novog člana Savjeta EKIP-a izabrala i Vladana Đukanovića, čije imenovanje nije sporno jer je prvi put na toj funkciji. Krajem prošle godine isticali su mandati predsjedniku i dvojici članova Savjeta EKIP-a. Preostala dva člana Savjeta su Sekulić i Šefkija Murić, oni su petogodišnje mandate dobili sredinom prošle godine. Sekuić je sada bio kandidat za predsjednika Savjeta.

“Pomenute odluke su nezakonite iz razloga što iste predstavljaju treće uzastopno imenovanje u Savjet Agencije, zašto postoji izričita zakonska zabrana. Naime, članom 15 (stav 4) Zakona o elektronskim komunikacijama propisano je da se predsjednik i članovi Savjeta imenuje na period od pet godina i ne mogu biti imenovani više od dva puta uzastopno”, istakao je Sekulić u tužbi. Kovijanić je prvi put imenovan u Savjet Agencije rješenjem od 11. decembra 2008, a drugi put odlukom od 27. decembra 2013. godine. Bivši predsjednik Savjeta EKIP-a Đurović prvi put je imenovan, takođe, 11. decembra 2008, a drugi put na istu funkciju odlukom od 27. decembra 2013. godine.

Sekulić je u tužbi skrenuo pažnju da je članom 13 Zakona o elektronskim komunikacijama propisano da “Savjet ima predsjednika i četiri člana, iz čega nesumnjivo proizilazi da Savjet broji pet članova.

“Na to upućuje i odredba člana 18 Statuta EKIP-a na koji je Skupština dala saglasnost 9. decembra 2013. i kojom je propisano da Savjet Agencije održava sjednicu ako je sjednici prisutna većina od ukupnog broja članova”, dodaje se u tužbi.

U postupku pred Savjetom EKIP-a “odlučuje se većinom glasova od ukupnog broja članova Savjeta”, a u slučaju jednakog broja glasova, odlučujući je glas predsjednika Savjeta.

“Dakle, predsjednik Savjeta je član Savjeta koji ukupno broji pet članova i zabrana uzastopnog imenovanja više od dva puta odnosi se na sve iz ukupnog broja članova Savjeta, nezavisno od činjenice da li se nalaze u ulozi predsjednika ili člana Savjeta”, dodaje se između ostalog na kraju tužbe i navodi mišljenje Ministarstva ekonomije, koje su “Vijesti” ljetos objavile, a u kojem se, između ostalog napominje, “da se član 15 Zakona odnosi na članstvo u Savjetu bez obzira na funkciju”.

Tužba Sekulića u Osnovni sud je stigla poštom. Članom 15 Zakona o elektronskim komunikacijama propisano je da predsjednika i članove Savjeta imenuje Skupština, na osnovu javnog konkursa, kojeg je bila dužna raspisati “najmanje 180 dana prije isteka mandata predsjednika ili člana Savjeta” EKIP-a. Bez obzira na ostavljeni polugodišnji rok za procedure izbora članova Savjeta EKIP-a, Skupština je odluku o imenovanju novog predsjednika i dva člana Savjeta donijela tek u drugoj polovini decembra 2018. i na taj način su parlamentarci odluke o novim imenovanjima donijeli u posljednji čas, ne ostavljajući prostor da se neko od nezadovoljnih kandidata, u međuvremenu, žali na njihove odluke.

Na posljednjom konkursu za izbor predsjednika i dva člana Savjeta EKIP-a javilo se čak 12 potencijanih kandidata, među kojima su članice vladajuće koalicije izabrali Kovijanića (za predsjednika), Đurovića i Vladana Đukanovića, za članove Savjeta.

Pored njih i Sekulića koji se kandidovao za predsjednika Savjeta EKIP-a učesnici konkursa su bili: Amir Molazećirović, Predrag Boljević, Igor Vujačić, Nikola Radunović, Srđan Mihaljević, Dejan Jovanović, Ljiljana Bracanović Nikolić i Dušanka Marković.

EKIP se odužio svom bivšem predsjedniku Savjeta Đuroviću, koji je poslije dva mandata, u trajanju od po pet godina, prešao u drugu kancelariju, na mjesto člana Savjeta EKIP-a tako što mu je kupila sliku poznatog slikara Fila Filipovića vrijednu 2.500 eura u jednoj podgoričkoj galeriji, o čemu su “Vijesti” pisale uoči Nove godine. I drugom bivšem članu Savjeta EKIP-a Aleksandru Mijaču, koji će ubuduće pokrivati savjetničko mjesto u Agenciji za odlazak sa prethodne funkcije kupljen je poklon mnogo manje vrijednosti - parfem i kravata. Parfem i novu kravatu dobio je od EKIP-a i bivši član Savjeta, a sada predsjednik Kovijanić, kojem je Skupština povjerila mandat, u narednih pet godina.

Bonus video: