Štajner: Predvidljiv poslovni ambijent definiše uslove za dalja ulaganja

Zato se mi uvijek zalažemo za transparentnost i predvidljivost regulatornog okvira i poslovnog ambijenta, uz puno poštovanje zakonske regulative. Vjerujemo da to pozitivno utiče na stvaranje zdrave poslovne klime, dalje investicije kompanija koje već posluju na ovom tržištu, kao i ulazak novih investicija. Bez toga, nema zdravog i održivog razvoja Crne Gore“, ocijenila je Štajner
95 pregleda 1 komentar(a)
Sandra Štajner, Foto: Telenor
Sandra Štajner, Foto: Telenor
Ažurirano: 05.01.2016. 13:14h

Osnovni izazov crnogorskog tržišta telekomunikacija je i dalje nedovoljno transparentan i predvidljiv regulatorni okvir i poslovni ambijent, a upravo to definiše uslove za dalja ulaganja investitora, ocijenila je generalni direktor Telenora Crna Gora, Sandra Štajner.

Ona je kazala da su telekomunikacije jedan od osnovnih pokretača privrede Crne Gore, pri čemu su u 2014. godini telekomunikacioni prihodi činili 6,44 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Vjerujem da će i rezultati za prošlu godinu pokazati sličan doprinos. Takođe je važno da očekivanja korisnika u pogledu telefona, tehnologije i servisa koje žele da koriste konstantno rastu i da su podjednako napredna kao u bilo kojoj evropskoj zemlji. Biti korak ispred tih očekivanja za nas u Telenoru je glavni zadatak“, rekla je Štajner u intervjuu agenciji Mina-business.

Ona je navela da predvidljiv regulativni okvir definiše uslove za dalja ulaganja ne samo Telenora, već i svakog postojećeg i potencijalno novog stranog investitora.

„Zato se mi uvijek zalažemo za transparentnost i predvidljivost regulatornog okvira i poslovnog ambijenta, uz puno poštovanje zakonske regulative. Vjerujemo da to pozitivno utiče na stvaranje zdrave poslovne klime, dalje investicije kompanija koje već posluju na ovom tržištu, kao i ulazak novih investicija. Bez toga, nema zdravog i održivog razvoja Crne Gore“, ocijenila je Štajner.

Ona je, govoreći o investicijama Telenora, rekla da je za razvoj kvaliteta i pokrivenosti mreže Telenor samo tokom prošle godine uložio više od deset miliona eura.

„Investirali smo u razvoj infrastrukture, unaprijeđenje mreže i uvođenje savremenih servisa. U maju prošle godine smo otvorili Tehničku zgradu, u kojoj je smještena najsavremenija oprema, potrebna za jednostavnije održavanje i unaprijeđenje sigurnosti mreže i lansiranje najnovijih telekomunikacionih tehnologija“, podsjetila je Štajner.

Ona je navela da je Telenor prvi u Crnoj Gori pružio usluge 4G interneta u romingu pomoću 4G/LTE roming servisa, što znači da su korisnicima usluga rominga u Telenor mreži omogućili pristup internetu po mnogo većim brzinama. To je još jedan način da se internet približi svima.

„Slušali smo želje i potrebe korisnika i nastojali da im pružimo inovativne, kvalitetne i raznovrsne usluge. Predstavili smo Capture i Deezer, napredne digitalne servise koji se oslanjaju na Cloud tehnologiju, čime naši korisnici imaju pristup velikom broju sadržaja i mogućnost njihovog trajnog čuvanja“, precizirala je Štajner.

Ona je rekla da se, takođe, trude da u ponudi uvijek imaju i najnovije uređaje, a više od 400 hiljada korisnika pokazatelj je da je upravo to ono što oni zaista vrednuju.

„Ipak, na ukupne prihode uticala je kako regulacija cijena, tako i cjelokupno makroekonomsko okruženje koje je ove godine bilo puno izazova“, dodala je Štajner.

Ona je, govoreći o aktivnostima Telenora za ovu godinu, rekla da je njihova vizija Internet za sve, jer smatraju da je pristup internetu osnovno ljudsko pravo, ali i potreba svakog savremenog društva.

„Želimo da prednosti Interneta osjete svi građani Crne Gore i na tome ćemo nastaviti da radimo. Dakle, nastavljamo sa razvojem mreže i uvođenjem noviteta u našu ponudu. U ovom trenutku pokrivamo više od 97 odsto stanovništva sa 3G signalom, dok će godina pred nama biti u znaku 4G tehnologije i digitalnih servisa“, najavila je Štajner.

Ona je podsjetila da Telenor ima iskustvo sa 13 tržišta u Evropi i Aziji, a već skoro dvije decenije posluje u Crnoj Gori.

„Zainteresovani smo za dalji razvoj poslovnog ambijenta i investicije kojima želimo da doprinesemo razvoju društva, a za to treba da postoji vladavina prava i poslovna predvidivost. Uostalom, na cijeloj telekomunikacionoj industriji i regulatorima je da zajedničkim naporima kreiramo predvidivo i stabilno poslovno okruženje“, poručila je Štajner.

Ona je, komentarišući odluku Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) o cijenama rominga, rekla da je ona donijeta bez konsultacija sa telekomunikacionim operatorima, što je onemogućilo zajednički doprinos izgradnji regulatornog okvira koji bi odgovarao regulatorima, ali i predstavnicima industrije.

„Upravo na ovom primjeru vidi se izostanak transparentnosti i saradnje regulatora i operatora. Telenor je kompanija koja posluje u skladu sa lokalnom zakonskom regulativom, tako da tu odluku svakako implementiramo kroz svoju postojeću ponudu. Želim da podsjetim da smo jedini operator na tržištu koji korisnicima omogućava potpunu kontrolu troškova poziva i interneta u realnom vremenu (TravelSure roming tarifa)“, precizirala je Štajner.

Na taj način, korisnicima Telenora koji putuju iz Crne Gore u Srbiju omogućili su, kako je dodala, cijenu rominga koja je niža čak i od onih preporučenih Sporazumom Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine o postepenom snižavanju rominga.

Ona je, govoreći o mogućnosti ulaska četvrtog mobilnog operatora na tržište tokom ove godine, kazala da je Telenor uvijek za fer tržišnu utakmicu, ali i da je na crnogorskom telekomunikacionom tržištu smanjen ekonomski potencijal, što se ogleda u stalnom padu prihoda operatora koji su u posljednjih pet godina manji 25 odsto.

“Iako postojanje veće konkurencije doprinosi još boljim proizvodima i servisima, na crnogorskom tržištu teško da ima prostora za još jednog operatora. Ukoliko se četvrti operator ipak pojavi, mi ćemo ga dočekati spremni“, dodala je Štajner.

Ona je rekla da su u Telenoru, imajući u vidu lidersku poziciju na tržištu mobilne telefonije, kao i činjenicu da je Telenor fokusiran na pružanje najboljeg korisničkog iskustva kroz ponudu inovativnih servisa i ulaganje u mrežu, spremni i za dodatne izazove.

Štajner je, komentarišući EKIP-ovu najavu o raspisivanju javnog tendera za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija, navela da je dugoročna ambicija Telenora da ostane lider i da korisnicima u Crnoj Gori pruži što kvalitetniju mrežu, inovativne usluge i brzi internet.

„Tender za korišćenje radio frekvencija predstavlja novu mogućnost za dalji razvoj ove ambicije i mi ćemo ozbiljno razmotriti ovu priliku“, saopštila je Štajner.

Telenor je, kako je kazala, za skoro 20 godina poslovanja u Crnoj Gori, izgradio imidž kompanije koja puno polaže na društvenu odgovornost.

„Telenor fondacija je osnovana prije gotovo dvije godine, s ciljem da sprovodi aktivnosti kojima ćemo podržavati razvoj zajednice i pomagati projekte od značaja za društvo. Prije nekoliko dana naši zaposleni su donirali poklone i novogodišnje paketiće djeci iz Doma Mladost u Bijeloj i to je nešto što radimo svake godine“, dodala je Štajner.

Inicijativa 'SurfujPametno, kako je precizirala, ulazi u petu godinu realizacije, a do danas su u 20 opština i kroz 490 interaktivnih radionica u kontinuitetu edukovali više od 14 hiljada osnovaca koji su naučili pravila ponašanju na Internetu, društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i bezbjednom surfovanju.

Fondacija će i ove godine, kako je najavila, nastaviti realizaciju projekata kojima će osnaživati mlade, unaprijediti njihovu edukaciju i profesionalno usavršavanje u skladu sa misijom Internet za sve.

“U Telenoru smo svjesni odgovornosti koju imamo kao lider u telekomunikacionoj industriji, zbog čega se trudimo da društvu pomognemo u onome u čemu smo najbolji – bezbjednom povezivanju i nastavku digitalne revolucije koju smo započeli”, zaključila je Štajner

Bonus video: