Ponovo objavljen tender za novu žičaru: Cijena pala na 9,5 miliona eura

Žičara bi se nalazila na novom skijalištu Kolašin 1600. Rok za predaju ponuda je 11. februar. Prethodni tender poništen
73 pregleda 0 komentar(a)
Žičara, Foto: Shutterstock
Žičara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2016. 07:14h

Novi tender za izgradnju šestosjede žičare K8, “Kolašin 1600” i usluge projektovanja akumulacionog jezera, Direkcija javnih radova je raspisala 31. decembra, a zainteresovani ponuđači ponude mogu predati najkasnije do 11. februara u 10 časova.

Novi tender je oglašen posljednjeg dana 2015. godine kako se, nakon propalog ranijeg tendera, ne bi izgubilo dodatnih mjesec ili dva, zbog zakonske obaveze donošenja plana javnih nabavki za 2016. u Direkciji javnih radova.

U odnosu na prethodni tender procijenjena vrijednost nabavke je smanjena sa 11 miliona eura na 9,5 miliona eura sa uračunatim PDV-om.

Zainteresovani ponuđači su u obavezi da dostave bezuslovnu i na prvi poziv naplativu garanciju ponude u iznosu od dva odsto procijenjene vrijednosti javne nabavke.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki uvažila je prošle sedmice žalbu švajcarske kompanije Bartolet koja se žalila se na odluku Direkcije javnih radova da poništi prethodni tender za izgradnju žičare, ali je Državna komisija ovaj tender, ipak, poništila po službenoj dužnosti.

Utvrđeno je da je Direkcija javnih radova, kao naručilac nabavke, tokom prvog tendera počinila bitne povrede Zakona o javnim nabavkama i pravila opšteg upravnog postupka, zbog čega će švajcarskoj kompaniji morati da nadoknade troškove žalbenog postupka u iznosu od 8.000 eura, ali i troškove advokata u iznosu od 6.426 eura.

Direkcija javnih radova na prošlogodišnjem tenderu utvrdila je da su ponude dvije vodeće kompanije u ovoj oblasti: Doplermajer (Doppelmayr) iz Austrije i najveće švajcarske kompanije Bartolet (Bartholet), bile neispravne.

Cijena u ponudi Doplermajera iznosila je 8,29 miliona, a Bartoleta 9,12 miliona eura.

Bonus video: