JAVNE NABAVKE (1): RZUP DOBIO DESETINE TENDERA

Aco Đukanović niže milione iz državne kase

Privatna firma premijerovog brata Aca Đukanovića u proteklih pet godina dobila više od 60 poslova sa državom od četiri miliona
605 pregleda 81 komentar(a)
Aco Đukanović, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Aco Đukanović, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.01.2016. 06:54h

Republički Zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), premijerovog brata Aca Đukanovića, dobio je milione eura iz državnog budžeta na ime izrade planskih dokumenata i nadzora projekata. Ponude RZUP-a okarakterisane su kao najbolje na više od 60 tendera u posljednjih pet godina.

Nosioci državnih i opštinskih funkcija su od 2011. do danas, po tom osnovu, sa predstavnicima Đukanovićeve firme parafirali ugovore vrijedne najmanje četiri miliona eura, koje građani finansiraju godinama.

To su pokazali podaci do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG). 

Samo na portalu javnih nabavki novinari CIN-a pronašli su 57 ugovora RZUP-a, vrijednih ukupno 1.692.338 eura. Svi ti ugovori potpisani su od 2012. do danas, što znači da Đukanovićeva firma, koja se bavi izradom planskih dokumenata i stručnim nadzorom projekata, prosječno dobija jedan ugovor mjesečno.

Ta kompanija je najviše poslovala sa Direkcijom javnih radova - Ministarstva održivog razvoja i turizma.

CIN-CG je pronašao 16 ugovora te direkcije i RZUP. Svi su parafirani u posljednje četiri godine, a njihova ukupna vrijednost je oko 330.000 eura. U istom periodu predstavnici firme Aca Đukanovića potpisali su 15 ugovora sa Agencijom za izgradnju i razvoj Podgorice.

Posao RZUP-u godinama omogućavaju i opštine Bijelo Polje, Ulcinj, Bar, Tivat, Cetinje… Đukanovićeva firma nerijetko se na državne tendere javljala i sa partnerskim kompanijama, sa kojima je dijelila prihod. Radi se o firmama: Ing invest Danilovgrad, Geoprojekt, Alatel, Hidrofokus, Geo sistem, Pop projekat, MI, S&T sistem  sve iz Podgorice.

Na tenderima u posljednjih nekoliko godina Aco Đukanović je, preko svoje kompanije RZUP, konkurisao i sa preduzećem “BB Solar” u vlasništvu njegovog bratanića - premijerovog sina Blaža Đukanovića.

Od poslova koji su između ostalog bili povjereni RZUP-u po opštinama bile su izrade projekata za objekat Doma mladih Gorštak, pješačke staze u Rožajama, biciklističke staze u Podgorici, rekonstrukcije puta u gradskoj Opštini Golubovci, Ulice Nemanjića u Mojkovcu, vršenje stalnog stručnog nadzora na izgradnji Dnevnog centra za posebnim potrebama u Rožajama…

Svi ti podaci se mogu naći u ugovorima na portalu javnih nabavki.

Ipak, sa namjerom ili ne, na tom sajtu javnosti nije prezentovan najunosniji ugovor firme Đukanovića - izrada Prostornog plana posebne namjene (PPPN) za obalno područje Crne Gore. Samo taj ugovor vrijedan je 1.395.777 eura.

Takođe, nema ni podataka o ugovoru za izradu Prostornog plana posebne namjene (PPPN) Nacionalnog parka Lovćen, vrijednosti 275.000 eura.

Skriveni su i ugovori RZUP-a za državne studije lokacije “Virpazar”, “Kamenovo”, “Sektor 34”, “Valdanos”… Na te tendere Đukanovićeva firma, prema podacima CIN-CG, javila se sama i dobila je ugovore vrijedne ukupno 271.777 eura.

RZUP u sklopu PPPN-a za obalno područje, između ostalog, izrađuje i projektnu dokumentaciju za lokaciju ulcinjske Solane “Bajo Sekulić”, gdje ucrtavaju i turistički spa i welnes centar, uprkos upozorenjima domaće i inostrane stručne javnosti da se to područje ne bi smjelo urbanizovati, jer bi trebalo da predstavlja zaštićenu zonu, pošto je jedno od najvrednijih evropskih staništa za različite vrste ptica.

Savjet za privatizaciju, na čijem je čelu premijer Milo Đukanović, uskoro treba da odluči da li je firma Eurofond prilikom privatizacije Solane platila pravičnu naknadu i za 14 miliona kvadrata sada državnog zemljišta.

Premijer se u tom predmetu gotovo sigurno nalazi u konfliktu interesa i poziciji da omogući svom bratu Acu Đukanoviću milionski prihod.

Naime, ukoliko Đukanovićev Savjet donese odluku da je nadoknada za zemljište adekvatno plaćena, Solana - Eurofonda će biti upisana kao vlasnik vrijednog zemljišta.

Prije nekoliko godina na tu državnu zemlju, koju koristi Solana, su upisivane hipoteke, zbog uzimanja kredita. Tako su sada u katastru aktivne hipoteke CKB i Prve banke, čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović. Ukoliko Eurofond u dogledno vrijeme ne bude uredno vratio kredite, biće aktivirane hipoteke i novi vlasnik za sada još državnog zemljišta mogla bi da postane upravo Prva banka.

Đukanovići još jednim mogućim konfliktom interesa mogu da zarade milione i preko lokacije Buljarica.

Na tom dijelu RZUP izrađuje plansku dokumentaciju, Ana Đukanović se pojavljuje kao zastupnik investitora katarske kompanije Construction Development Company International (CDCI), a premijer Đukanović potpisuje predlog zakona o eksproprijaciji, koji bi omogućio oduzimanje zemljišta privatnim vlasnicima za taj posao, koji bi na kraju mogao da se isplati porodici Đukanović.

U sklopu Prostornog plana posebne namjene (PPPN) za obalno područje Crne Gore, RZUP radi i kontroverzne lokacije Kraljičina plaža, Miločer, Mamula, oko kojih su se do skoro u poslaničkim klupama Skupštine Crne Gore vodile bitke.

Međutim, pobornici gradnje u ovim očuvanim područjima od posebne važnosti za Crnu Goru, predvođeni premijerom Đukanovićem, odnijeli su posljednjih dana ove godine pobjedu, kada je u Skupštini zahvaljujući glasovima Pozitivne Crne Gore prošao zakon u korist investitora na Mamuli i Kraljičinoj plaži. Uzalud su bila upozorenja i stav  opozicije i SDP-a da te lokacije treba sačuvati.

Blažo Đukanović preko firme BB Solar do 1.227.300 eura

Kada je Milo Đukanović sredinom novembra 2015. saopštio da sina nije školovao za državni posao – već za nešto unosnije, vjerovatno je mislio na privatni biznis o trošku građana.

Naime, njegov sin Blažo preko firme BB Solar duboko je u državnoj kasi. Blažo Đukanović i njegov partner Ivan Burzanović od ljeta 2011. imaju firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

Na portalu Javnih nabavki novinari CIN-CG pronašli su sedam ugovora te firme, parafiranih u posljednje tri godine.

Iako je firma premijerovog sina dobila osam puta manje ugovora nego RZUP, to nije uticalo da njen prihod iz državnog budžeta bude milionski.

Ugovori su potpisani sa čelnicima Opštine Mojkovac, Bijelo Polje, Direkcije javnih radova, ali i Elektroprivrede Crne Gore. Radi se o poslovima ugradnje solarnih panela, rekonstrukcija gradske rasvjete, postavljanje električnih vodova… BB Solar se na četiri, od sedam, tendera javio sa firmama partnerima: RZUP, Koving, “Toškovići” i Geo sistem. Ukupna vrijednost tih ugovora je 1.227.300 eura.

RZUP kupio 2007. za dva miliona

Prema izvještaju medija početkom 2007. godine, Đukanović je preko svoje kompanije Monte nova, na berzanskoj aukciji kupio 75 odsto akcija RZUP-a za oko 2,7 miliona eura.

To je bio takozvani nominalni iznos, jer je Đukanovićeva firma sve akcije platila obveznicama stare devizne štednje, čime se stvarna cijena transakcija umanjila na oko dva miliona. RZUP je bio državna institucija, koja prema preporukama mnogih stručnjaka nije trebalo da se privatizuje, već je trebalo da ostane u vlasništvu države i da brani prije svega javni interes, projektima koji bi bili u skladu sa potrebama Crne Gore, što je i bila osnovna misija RZUP-a prije nego što je dopao u ruke familije Đukanović.

Na sajtu www.cin-cg.me objavljena je baza ugovora RZUP-a, koji su pronađeni na portalu Javnih nabavki.

Preporučujemo za Vas