Montefarm odbio da zaustavi tender za ljekove

Iz kompanije Adoc tvrde da se postupak morao obustaviti do odluke suda, kako ponuđačima ne bi bila nanijeta šte ta
295 pregleda 3 komentar(a)
Montefarm, Foto: Savo Prelević
Montefarm, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.01.2016. 06:59h

Zdravstvena ustanova Apoteke CG „Montefarm“ odbila je zahtjev beogradske firme Adoc da se zaustavi postupak godišnjeg tendera, vrijednog 15,77 miliona eura, do pravosnažnosti dvije odluke Upravnog suda.

„Odlaganje postupka nanijelo bi nenadoknadive štete za građane i ugrozilo bi javni interes urednog i kontinuiranog snabdijevanja građana ljekovima“, ističe se, između ostalog, u odluci koju je potpisao direktor Montefarma Radoman Dragaš.

Beogradski Adoc, koji tvrdi da je diskriminisan na godišnjem tenderu državne ustanove Montefarm, u međuvremenu, je podnio Upravnom sudu tužbu protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki koja je 4. decembra odbila njegovu žalbu na tendersku dokumentaciju Montefarma. Takođe, Adoc je Upravnom sudu podnio i drugu tužbu protiv zaključka Komisije 18. decembra, kojim je odbačena žalba iste firme budući da ona nije bila u prilici u roku od dvadesetak minuta da uplati naknadu za vođenje žalbenog postupka.

Iz Adoca su napomenuli da je bilo nužno da Montefarm, kao organ koji vodi konkretan postupak nabavke obustavi ga do odluke suda, „kako ne bi bila nanijeta nenadoknadiva šteta ovom i drugim potencijalnim, savjesnim ponuđačima“.

Kako Montefarm nije izašao u susret zahtjevu beogradske firme, njoj sad jedino preostaje da privremenu mjeru do okončanja sudskog postupka traži od Upravnog suda.

Adoc se u žalbi Državnoj komisiji, a potom i u tužbi Upravnom sudu pozvao na kršenja člana 17 Zakona o javnim nabavkama, jer je Montefarm o procijenjenim vrijednostima cijena i količinama ljekova mejlom, u prvoj polovini oktobra, upoznao samo dio dobavljača, ali ne i beogradsku firmu.

Državna apotekarska ustanova ponude za nabavku ljekova obavila je 18. decembra, a najpovoljnije ponude, najvjerovatnije će biti odabrane i zaključeni ugovori do kraja januara.

Bonus video: