Najviše kompanija sa sjedištem van Crne Gore u uslužnom sektoru

“U broju posmatranih preduzeća, koja su pod kontrolom drugih sa sjedištem van Crne Gore, sektor trgovine je imao učešće 35 odsto, građevinarstva 11 odsto i industrije osam odsto“, navodi se u saopštenju Monstata
58 pregleda 0 komentar(a)
kancelarija, biznis, posao, Foto: Shutterstock
kancelarija, biznis, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2016. 14:41h

Najveće učešće preduzeća, koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore, u 2014. godini bilo je u uslužnom sektoru, 46 odsto, pokazali su podaci Monstata.

“U broju posmatranih preduzeća, koja su pod kontrolom drugih sa sjedištem van Crne Gore, sektor trgovine je imao učešće 35 odsto, građevinarstva 11 odsto i industrije osam odsto“, navodi se u saopštenju Monstata.

Statistika domaćih filijala, odnosno predstavništava (IFATS statistika) opisuje aktivnosti preduzeća koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore.

Statističari su objasnili da podaci o njihovom poslovanju predstavljaju rezultat istraživanja Statistike domaćih filijala, koje je usaglašeno sa međunarodnim statističkim standardima i metodologijama, odnosno sa EU regulativom.

Iz Monstata su naveli da je Srbija zemlja koja je imala najveće učešće u ukupnom broju posmatranih preduzeća koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore, i to 28 odsto.

Nakon Srbije, Slovenija u ukupnom broju posmatranih kompanija učestvuje sa osam odsto, Holandija, Kipar i Austrija po šest odsto i Hrvatska četiri odsto.

„Sektor trgovine na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala ostvario je 48 odsto učešća prometa posmatranih preduzeća koja su pod kontrolom drugih sa sjedištem van Crne Gore u ukupnom prometu tih firmi“, rekli su iz Monstata.

Sektor snabdijevanje električnom enegijom, gasom, parom i klimatizacija imao je 19 odsto učešća, informisanje i komunikacije 17 odsto, vađenje ruda i kamena četiri odsto, prerađivačka industrija i građevinarstvo po tri odsto.

„Učešće od 42 odsto vrijednosti proizvodnje posmatranih preduzeća u njihovoj ukupnoj vrijednosti ostvareno je u sektoru industrije, dok je u građevinarstvu iznosilo šest odsto, trgovini 15 odsto i uslugama 37 odsto“, navodi se u saopštenju.

Učešće troškova zarada u ukupnim njihovim troškovima iznosilo je u industriji 48 odsto, građevinarstvu pet odsto, trgovini 19 i uslugama 28 odsto.

Bonus video: