Usvojen Zakon o budžetu: Dvije milijarde eura za 2016.

Budžetski deficit je projektovan na 276 miliona eura (7,2 odsto BDP-a) i veći je od ovogodišnjeg za 40,9 miliona
1 komentar(a)
Skupština, Foto: Arhiva Vijesti
Skupština, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.12.2015. 16:11h

Skupština je glasovima vladajuće koalicije (DPS, SDP i manjine) usvojila Zakon o budžetu za narednu gopdinu. Protiv je bila opozicija.

Državna kasa naredne godine biće “teška” dvije milijarde eura od čega su izvorni prihodi projektovani na 1,42 milijarde, dok će ostatak od 667,14 miliona država obezbijediti pozajmicama i kreditima.

Budžetski deficit je projektovan na 276 miliona eura (7,2 odsto BDP-a) i veći je od ovogodišnjeg za 40,9 miliona. Planirano je da se za kapitalni budžet izdvoji 334,9 miliona, što je 50 miliona više zbog izgradnje autoputa.

Poslanici nijesu podržali predlog zakona kojim se traži da Vlada u budžetu za narednu godinu obezbijedi 1,19 miliona eura za otpremnine bivšim radnicima Rudnika boksita koji su zbog stečaja penzionisani.

Pravo na otpremninu bi imalo 111 radnika kojima bi se novac isplatio najkasnije do 31. marta naredne godine. Isplata bi bila oko 12.000 eura po radniku.

Predlog zakona su podnijeli Aleksandar Damjanović (SNP i nezavisni poslanik Mladen Bojanić. Tražili su da se bivišim radnicima Boksita isplati novac na isti način kako je to urađeno za radnike KAP –a, a shodno zaključcima Skupštine.

Prilikom glasanja uzdržani su bili poslancii DPS –a, manjina, nezavisni poslanik Damir Šehović, dok su opozicija i SDP bili za predlog zakona.

Bonus video: