Počeli pripremni radovi na kopu Zagrad

Nekoliko desetina bivših radnika, sada penzionera Rudnika boksita, protestovalo je juče ujutro pred zgradom Skupštine
94 pregleda 2 komentar(a)
Zagrad, Foto: Svetlana Mandić
Zagrad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.12.2015. 16:04h

Proizvodnja u Rudnicima boksita trebalo bi da počne u drugoj polovini januara, ako dozvole vremenski uslovi, a na površinskom kopu Zagrad prije četiri dana počeli su pripremni radovi, saopštio je podizvođač Ostoje Majmunovića.

Njega je angažovao novi vlasnik Boksita, Veselin Pejović.

„Rudnik je dosta zapušten, tako da sada čistimo rudno tle i pripremamo za bušenje i kaptažu. Na tom poslu je angažovano 10-12 bivših radnika Boksita, a kada počne proizvodnja biće uposleno 20 radnika, takođe bivših boksitaša”, kazao je Majmunović “Vijestima”.

Nekoliko desetina bivših radnika, sada penzionera Rudnika boksita, protestovalo je juče ujutro pred zgradom Skupštine jer im, kao njihovim kolegama u KAP-u nije garantovana isplata otpremnina od po deset hiljada eura.

“Poštovani poslanici, izglasajte u Skupštini otpremnine za penzionisane radnike Boksita, kao što ste izglasali za radnika KAP-a. Ne dozvolite da nas doživljavate kao građane drugog reda. Proizvodnja svake tone aluminijuma u KAP-u počinjala je od iskopane rude boksita u teškim uslovima i znoju naših rudara“, ističe se između ostalog u letku koji su juče pred parlamentom dijelili penzioneri Boksita.

Oni su najavili da će se danas ponovo okupiti na istom mjestu jer očekuju da će se Skupština izjašnjavati o Predlogu koji će im omogućiti isplatu otpremnina.

„Ovo su prisilne penzije, a ljudi primaju po 250-300 eura, a neki imaju veću mjesečnu ratu kredita koji otplaćuju nego što im je penzija“, kazao je „Vijestima“ Radivoje Knežević, penzioner Boksita.

Ispred Skupštine protestovali i bivši radnici cetinjske Košute

I bivši radnici cetinjske Košute protestovali su juče ispred Skupštine u isto vrijeme kada i penzionisani rudari, ali sa druge strane bulevara. Oni su nosili crnogorsku i američku zastavu. „Ne znamo koji je naš status. Ni gradonačelnik Cetinja (Aleksandar Bodanović) nam se ne obraća. Tražimo da nam vrate tri miliona eura, kako bi namirili naša potraživanja“, kazala je „Vijestima“ bivša radnica Košute Slavka Raičević.

Novu godinu i predstojeći Božić, kako je dodala, čekaće pred zgradom cetinjske Opštine. „Ne znamo gdje su pare od prodaje više od 30 prodavnica“, dodao je bivši radnik Branko Jovićević koji je radio u bivšoj prodavnici Košute u Baru.

Bonus video: