Elektromreže Srbije kupile 10 odsto akcija CGES-a, Vučić: Traži se partner i za Luku Bar

Akcije su srpskom državnom preduzeću prodali investicioni fondovi u Crnoj Gori i veći broj malih akcionara, a akcija CGES-a je dostizala vrijednost od prosječno 95 centi, što je čak 9,2 odsto više u odnosu na prethodni dan trgovine
96 pregleda 0 komentar(a)
CGES, Foto: Zoran Đurić
CGES, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.12.2015. 20:52h

Elektromreže Srbije kupile su danas na Montenegroberzi deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) za 13,9 miliona eura, saznaju "Vijesti".

Akcije su srpskom državnom preduzeću prodali investicioni fondovi u Crnoj Gori i veći broj malih akcionara, a akcija CGES-a je dostizala vrijednost od prosječno 95 centi, što je čak 9,2 odsto više u odnosu na prethodni dan trgovine.

Kupac je bio sakriven iza NLB kastodi računa.

Ulazak skoro 14 miliona eura u Crnu Goru pozitivno se odrazio na berzanski indeks MNSE10 koji je samo za dan ojačao 5,44 odsto.

Većinski vlasnik CGES-a je država sa 55 odsto akcija, dok italijanska kompanija Terna ima 22 odsto.

Da Srbija namjerava da kupi udio od 11 odsto tog većinski državnog preduzeća, srpski premijer Aleksandar Vućić je najavio početkom decembra. On je tada izjavio da Elektromreža Srbije "kupuje 11 odsto Elektroprenosa Crne Gore, elektromreže Crne Gore".

Iz CGES-a, gdje je Vladi Crne Gore partner italijanska Terna, tada su nezvanično saopštili da prvi put čuju o prodaji udjela Srbiji, jer nije bilo priče o tome "ni na nivou ideje".

Kupovinu 11 odsto akcija CGES-a Vučić je danas ocijenio kao uspjeh i kazao da se Srbija "širi u regionu".

Premijer Srbije je večeras najavio da bi u 2016. godini Srbija, zajedno sa odgovarajućim partnerom, mogla da kupi Luku Bar u Crnoj Gori.

"Ako nađemo dobrog partnera, mislim da možemo da kupimo Luku Bar", kazao je Vučić gostujući na Prvoj televiziji, prenijela je agencija Beta.

Prema njegovim riječima, u tom postupku ne bi terbalo da bude "političkih smetnji".

"Luka bar nam je potrebna iz nekoliko razloga, zbog (smederevske) Železare, da uradimo punu revitalizaciju naše privrede, ako hoćemno da izvozimo pune proizvode, ne samo sirtovine, onda nam je dobro da imamo luku, a imamo najjeftiniju željeznicu. To je veoma važno za našu ekonomiju", kazao je Vučić.

On je dodao da Srbija nema sredstva da sama kupi Luku Bar, ali bi uz odgovarajućeg partnera to mogla.

Bonus video: