Vukčević: IRF planira da plasira najmanje 100 miliona eura za podršku privredi

Loši plasmani IRF-a se, kako je naveo, kreću između tri i sedam odsto
2 komentar(a)
Novac, pare (Novine)
Novac, pare (Novine)
Ažurirano: 29.12.2015. 11:56h

Investiciono razvojni fond (IRF) za narednu godinu je planirao plasman sredstava za podršku crnogorskoj privredi u iznosu od 100 miliona eura, uz niže kamatne stope, saopštio je izvršni direktor te institucije, Zoran Vukčević.

"Plan za narednu godinu je da plasiramo najmanje 100 miliona eura. Kamatne stope će biti niže 0,5 odsto u odnosu na ovu godinu ", rekao je Vukčević na konferenciji za novinare.

On je saopštio da je kreditnom aktivnošću IRF-a i bankarski sektor počeo da smanjuje kamatne stope.

"To govori o tome da je i taj zadatak IRF uspješno relaizovao tokom ove godine", kazao je Vukčević.

Loši plasmani IRF-a se, kako je naveo, kreću između tri i sedam odsto.

"Ako to uporedimo sa bankarskim sektorom u kojem se loš i plasmani kreću između 16 odsto i 20 odsto onda je jasno kolika je efikasnost u radu IRF-a, bez obzira što se radi o preduzeću koje je u državnom vlasništvu", rekao je Vukčević.

On je dodao da će IRF u narednoj godini pažnju posvetiti posebnim ciljnim grupama.

"U okviru podsticaja preduzetništva pored aktivnosti koje se odnose na podršku ženama u biznisu, mladima, početnicima i individualnim poljoprivrednim proizvođačima, mi ćemo u narednoj godini posebnu pažnju posvetiti fakultetski obrazovanim mladim ljudima koji se nalaze na birou za zapošljavanje i ponuditi im beskamatne kredite", saopštio je Vukčević.

IRF na taj način, kako je kazao, želi da toj ciljnoj grupi omogući šansu da uz finansijsku podršku otvore nova radna mjesta za sebe i svoje prijatelje i na taj način riješe egzistencijalna pitanja.

"Takođe, kao način podrške nekim novi biznisima, pokušaćemo da kroz jedna bitan sektor, a to su informaciono-komunikacione tehnologije (ICT), obezbijedimo posebnu podršku koja će biti u funkciji otvaranja nekog novog preduzeća iz te oblasti", naveo je Vukčević.

To će, kako je ocijenio, predstavljati jedan značajan iskorak kada je u pitanju inovativnost i kreativnost preduzetništva u Crnoj Gori.

Vukčević je kazao da je nelikvidnost jedan od osnovnih problema sa kojima se suočavaju crnogorska preduzeća i da će IRF u narednoj godini, u cilju rješavanja tog problema, ponuditi posebnu kreditnu liniju za kratkoročne plasmane sa rokom otplate do 24 mjeseca.

"Posebnu pažnju ćemo i tokom naredne godine posvetii uspješnim predzećima pa će sve one kompanije koje redovno izmiruju poreske obaveze imati dodatne stimulanse. Želimo da afirmišemo uspjeh kao mjeru i kriterujum na osnovu kojeg možemo govoriti o ekonomskom razvoju jedne države", rekao je Vukčević.

Ukoliko ne postoji uspjeh u biznisu, kako je ocijenio, onda nema ekonomskog razvoja.

"Na taj način ćemo afirmisati uspjeh kao kriterujum za dobijanje kreditnih sredstava i u narednoj godini", naveo je Vukčević.

U periodu od 1. januara prošle godine do 24. decembra ove, IRF je finansirao projekte u vrijednosti 186,78 miliona eura, čime je otvoreno 3,63 hiljade radnih mjesta i sačuvano 9,35 hiljada postojećih.

IRF je u ovoj godini finansirao 254 projekta ukupne vrijednosti 115,58 miliona eura i time otvorio 1,88 hiljada radnih mjesta i zadržao 2,76 hiljada postojećih.

Od tog iznosa, 64,36 miliona eura plasirano je u vidu dugoročnih kredita, dok je preostalih 51,22 miliona izdvojeno za kratkoročno finansiranje.

Bonus video: