Bralić: Amandmanski sam obezbijedio 250.000 eura za elektrifikaciju dijela katuna u Rožajama

"Od 25 katunskih naselja sa preko 500 koliba u opštini Rožaje ni jedno nije elektrificirano", rekao je Bralić
114 pregleda 0 komentar(a)
Izet Bralić, Foto: SDP
Izet Bralić, Foto: SDP
Ažurirano: 29.12.2015. 09:43h

Poslanik Socijaldemokratske partije Izet Bralić kazao je da je amandmanski obezbijedio 250.000 eura za elektrifikaciju dijela katuna u Opštini Rožaje.

Bralić je istakao da su svim strateškim dokumentima poljoprivreda i turizam označeni kao glavne grane razvoja sjevera Crne Gore.

"Od 25 katunskih naselja sa preko 500 koliba u opštini Rožaje ni jedno nije elektrificirano. Od 16. vijeka najveći broj stanovnika sjevera pa i tadašnjeg Trgovišta (današnje Rožaje) se bavio stočarstvom, koje je bilo utkano u sve pore života. Kao potreba takvog načina života formirana su specifična planinska naselja poznata kao Katuni-Stanovi", rekao je Bralić.

On je dodao da je sve izgrađeno od drveta i kamena.

"Na taj način je tradicionalni lijepi život spojen sa ekonomijom: uzgoj stoke, proizvodnja sira, kajmaka, mesa, surutke. Uporedo se bralo šumsko bogatstvo - borovnice, jagode, maline, kupine, pečurke, gorski čajevi. Idiličan katunski život u svojoj jednostavnosti i funkcionalnosti, koji i sam pamtim, sve nas obavezuje da kao društvo oživimo katune u cilju razvoja turizma i turističke ponude. Mnogo je ljubitelja prirode i tradicionalnog načina života naših predaka i pravi je trenutak da se krene u valorizaciju tog bogatsva, duhovnog i ekonomskog. Stoga sam predložio amandmane na Budžet za 2016 god. koji su prihvaćeni, što znači da će se ove godine u elektrifikaciju katuna u opštini Rožaje uložiti 250.000 eura. To će biti snažan podsticaj razvoju stočarstva, poljoprivrede i ekoturizma i otvaranju novih radnih mjesta", poručio je Bralić.

Bonus video: