Leković: Rast nezaposlenosti je posljedica promašene i nesposobne politike DPS-a

Leković smatra da je situacija takva da su šanse za dobitak posla gotovo u istoj ravni sa šansama za dobitak loto kombinacije
1 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokrate
Momčilo Leković, Foto: Demokrate
Ažurirano: 28.12.2015. 11:59h

Podatak da je u posljednja dva mjeseca broj nezaposlenih porastao za 3.310 na 39.016 je isključiva posljedica promašene i nesposobne politike DPS-a, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Za Demokrate, ovaj podatak nije iznenađujući i nije konačan.

“Jasno je da pored skoro 40.000 evidentiranih nezaposlenih lica u našoj zemlji, postoji veliki broj onih koji se godinama ne evidentiraju, odnosno ne prijavljuju iz različitih razloga, te ova prikazana brojka u stvarnosti postaje mnogo veća i dobija frapantne razmjere, po kojoj definitivno možemo stati rame uz rame sa zemljama koje imaju apsolutno najvišu stopu nezaposlenosti”, navodi se u saopštenju pomoćnika direktora Demokrata Momčilo Leković.

On smatra da je situacija takva da su šanse za dobitak posla gotovo u istoj ravni sa šansama za dobitak loto kombinacije.

“Oslanjanjem isključivo na ljetnju turističku sezonu, gašenjem odnosno prodajom svih preduzeća i potrebne infrastrukture gubimo mnogo više nego što dobijamo, i upravo takvo oslanjanje na jednu privrednu granu označava svu bezidejnost i nesposobnost vladajuće strukture”, kazao je Leković.

Dodao je da će smanjenje nezaposlenosti biti postignuto infrastrukturom kao osnovnim preduslovom, smanjenjem sive ekonomije, eliminisanjem korupcije pri zaposlenju, većom zaštitom trenutno zaposlenih u privatnom i javnom sektoru, obrazovanjem i osposobljavanjem kadra, prije svega mladih.

Nezaposlenost nije nešto što je u Crnoj Gori prisutno kratko vrijeme i ovaj problem svakako nije trenutni, kao što se to, smatra on, žele često prikazati nadležni.

Taj problem se ne može pripisati “krivici građana i njihovoj nezainteresovanosti, kao što to imamo prilike da više puta čujemo od strane odgovornih lica koja na taj način žele da prikriju isključivo svoju nesposobnost”.

Demokrate su pozvale javnost da se konačno trgne i zanemari podmetanja, izbjegne fingirane probleme, ujedini i jasno ukaže na tešku socio-ekonomsku situaciju, te usesredi svu svoju energiju na rješavanje višegodišnjeg problema nezaposlenosti.

Demokrate smatraju da jedino ujedinjeni i lišeni svih oblika podjela, stavljajući u prvi plan goruće probleme može se postići rezultat.

Bonus video: