Cijene zlata rastu na kraju godine

U devet od prethodnih deset godina, cijene zlata su u periodu od 23. decembra do 3. januara uvijek rasle, uz prosječan dobitak od 2,9 odsto vrijednosti
63 pregleda 0 komentar(a)
zlato, Foto: Shutterstock
zlato, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.12.2015. 07:57h

Ulagači u zlato obično mogu da računaju na prednovogodišnji rast vrijednosti tog plemenitog metala.

U devet od prethodnih deset godina, cijene zlata su u periodu od 23. decembra do 3. januara uvijek rasle, uz prosječan dobitak od 2,9 odsto vrijednosti, pokazuju podaci Bloomberga.

Čak i 2013. i prošle godine, koje su bile najgore za zlato u posljednjoj deceniji, vrijednost tog plemenitog metala je porasla tokom prazničnog perioda pred kraj godine, prenosi Tanjug.

Čini se da je prednovogodišnji period rast cijena zlata već počeo, pa je tako cijena zlata za hitne isporuke, koja je 3. decembra pala na petogodišnji minimum od 1.046,44 dolara za uncu, od tada napredovala 2,3 odsto, da bi u petak iznosila 1.070,5 dolara za uncu.

Skok cijena zlata na kraju godine je, prema mišljenju analitičara, rezultat tendencije potrošača u Kini, najvećem svetskom kupcu zlata, da nabave zalihe pre prazničnog perioda kineske Lunarne nove godine.

Tražnja za zlatom je i ove godine ostala snažna u Aziji, iako je na nekim drugim mjestima smanjena, pa je tako u kopnenom dijelu Kine registrovan porast kupovine zlata od 7,8 odsto od januara do septembra ove godine, prema podacima Kineske asocijacije za zlato.

Bonus video: