Ako poslanici puste Vladu, skuplji bi bili i od Luksemburga

Milić je kazao da bi usvajanje Vladinog predloga bila nova pljačka u iznosu većem od 30 miliona eura, na šta bi takva parlamentarna većina dala lični pečat
94 pregleda 16 komentar(a)
Gorivo, pumpa, Foto: Zoran Đurić
Gorivo, pumpa, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.12.2015. 07:53h

Da bi Vlada sprovela namjeru da poveća akcize na gorivo i tako nadomjesti ukinutu neustavnu taksu, potrebno joj je da u parlamentu obezbijedi 41 glas, a da li će do potrebne većine doći, još je neizvjesno.

Sa novom akcizom cijene goriva u Crnoj Gori bile bi veće i od nekih zemalja EU, kao što je Luksemburg gdje su sada cijene benzina 1,07 i 1,15 eura i eurodizela 0,92 ili Austrije gdje benzin košta 1,07, odnosno 1,2 eura, a eurodizel 0,98.

U slučaju uvođenja nove akcize, nova cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori bila bi 1,15 eura, eurosuper 98 koštao bi 1,19 eura, a dizel 99 centi. Pošto akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a, konačna cijena bi mogla biti veća za još cent.

SNP je djelovao amandmanski na Predlog izmjena i dopuna zakona o akcizama kojima želi da spriječi „novu otimačinu od građana“.

Ministarstvo finansija amandman je odbilo na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, dok su zakon u cjelosti podržali DPS, manjinske partije i SD. Od glasova Pozitivne i SDP-a na plenumu zavisiće sudbina amandmana SNP-a.

Nezakonita Vladina naknada od sedam centi, koju je ukinuo Ustavni sud, važila je samo za osnovne dvije verzije benzina i eurodizel, a nova akciza bi važila i za plin i gasna ulja za automobile, industrijsku upotrebu i grijanja.

Prema Predlogu zakona, predviđeno je povećanje akciznih stopa na olovni benzin sa 464 eura na hiljadu litara, na 534 eura na hiljadu litara, bezolovni benzin sa 459 eura na hiljadu litara, na 529 eura na hiljadu litara.

Povećanje bi važilo i na gasna ulja u zavisnosti od namjene (za motorni pogon sa 350, na 420 eura na hiljadu litara, za industrijske i komercijalne svrhe sa 169, na 239 eura na hiljadu litara i za grijanje sa 117, na 187 eura na hiljadu litara). Uz to, visina akcize za motorno gorivo koje se koristi za izvođenje radova na projektu autoputa Bar - Boljare, shodno predloženom rješenju iznosi 169 eura za hiljadu litara. Takođe, se u akcizni sistem uvodi prirodni plin.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je poslanike da ne podrže Vladin predlog, jer bi njegovo usvajanje uticalo na veću cijenu goriva za potrošače u 2016.

Predstavnici MANS-a su ukazali da Vlada pokušava da nadomjesti taksu na gorivo koju je za potrebe izgradnje autoputa mjesecima nezakonito naplaćivala od građana.

Gorivo u Crnoj Gori 7. novembra je pojeftinilo sedam centi, nakon što je u Službenom listu objavljena odluka Ustavnog suda da je neustavna dopuna Vladine uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Izmjene zakona o akcizama počinju da važe osmog dana od objavljivanja u Službenom listu. Ukoliko bi Skupština usvojila veće iznose akciza, procedura predviđa da usvojeni zakon predsjednik Skupštine šalje predsjedniku države koji treba da ga potpiše i pošalje Ustavnom sudu koji ima rok od osam dana da ga objavi. S obzirom na to da postoji veliki broj zakona o kojima će Skupština da glasa narednih dana i da poslije slijede praznici, pitanje je kada će biti završena ova procedura.

U svakom slučaju, veće akcize mogle bi da se primjenjuju tek poslije božićnih praznika.

Ko digne ruku za ovo, legalizuje novu otimačinu od 30 miliona

Lider SNP–a Srđan Milić za „Vijesti“ je kazao da bi Vladin Predlog zakona o akcizama u svim demokratskim parlamentima u svijetu bio glatko odbijen.

On poziva poslanike parlamentarne većine da navedu stvarni razlog zašto bi prihvatili jedan takav predlog.

“Ako bi neka većina u Skupštini izglasala povećanje akciza to bi, definitivno, bila legalizacija nove otimačine. Svjedoci smo prakse da poslanici DPS-a donose odluke na štetu naroda, ali biće interesantno vidjeti da li će za još jedno nemoralno zavlačenje ruke u džep građana glasati predstavnici ostalih stranaka vladajuće koalicije. Posebno oni koji su nakon 17 godina saučesništva sa DPS-om, konačno izjavili da Crna Gora treba da bude pravna, a ne partijska država”, istakao je Milić.

On je dodao da bi usvajanje Vladinog predloga bila nova pljačka u iznosu većem od 30 miliona eura, na šta bi takva parlamentarna većina dala lični pečat.

"Podsjećam da je izvršna vlast od 20. aprila do 7. novembra, dok je na snazi bila neustavna taksa na gorivo, od građana otela deset miliona. Sada, umjesto da snosi odgovornost zbog te krađe i da odmah vrati opljačkanih deset miliona, Vlada bi da im Skupština legalizije otimačinu novih 30 miliona. Poruka narodu je ako Vlada može da opljačka deset miliona, što ne bi neka većina u parlamentu opljačkala 30 miliona”, naglasio je Milić.

SDP ćuti, Pozitivna još nije odlučila

Od glasova Pozitivne i SDP-a na plenumu zavisiće sudbina amandmana SNP-a - da ne prođe povećanje akciza.

Poslanik Pozitivne Srđan Perić za „Vijesti“ je kazao da o amandmanima SNP-a tek treba da se izjasne na Klubu poslanika, dok iz SDP–a nijesu odgovorili hoće li podržati predlog.

“Generalno gledano za nas nije prihvatljiva praksa da kada prifali novca u budžetu, da se on, po pravilu, nadomještava povećavanjem nameta za građane. Ovog puta kroz povećanje akciza, a što će značiti veće cijene goriva”, rekao je Perić.

On je istakao da država u značajnom dijelu ostvaruje prihode kroz naplatu poreza i doprinosa, pa je logično da će ona imati više prihoda ako bude otvarano više radnih mjesta.

“To je jedini dugoročno održiv model koji bi čuvao građane od konstantnih povećanja ili uvođenja nameta, umjesto što se poseže za dodatnim nametima na robu široke potrošnje. Tako se teret krize prevaljuje na građane, a ne primarno na one koji imaju najviše kroz, recimo, dodatno oporezivanje luksuza", kazao je Perić.

Bonus video: