Izvozne cijene proizvođača više jedan odsto

“Cilj sprovođenja ovog istraživanja je izračunavanje ukupnog indeksa cijena proizvođača, za domaće i strano tržište, a koristi se i kao jedan od kratkoročnih indikatora u makroekonomskim analizama i prikazima”, objasnili su statističari
62 pregleda 0 komentar(a)
Kontejneri, Uvoz, Izvoz, Foto: Shutterstock
Kontejneri, Uvoz, Izvoz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2015. 14:44h

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u Crnoj Gori u novembru su bile više jedan odsto u odnosu na oktobar, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su izvozne cijene industrijskih proizvoda u novembru u odnosu na isti prošlogodišnji period bile niže 9,9 odsto.

“Stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u periodu od januara do novembra u odnosu na uporedni period iznosila je 1,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Metodologija po kojoj se izračunava indeks izvoznih cijena proizvođača usklađena je sa metodologijom za obračun indeksa cijena proizvođača za domaće tržište i zasnovana je na principima i preporukama međunarodne statistike.

“Cilj sprovođenja ovog istraživanja je izračunavanje ukupnog indeksa cijena proizvođača, za domaće i strano tržište, a koristi se i kao jedan od kratkoročnih indikatora u makroekonomskim analizama i prikazima”, objasnili su statističari.

Cijene industrijskih proizvoda iz uvoza u novembru su bile niže 0,1 odsto u odnosu na oktobar.

“Uvozne cijene industrijskih proizvoda su u novembru u odnosu na isti mjesec prošle godine bile niže 1,8 odsto”, rekli su iz Monstata.

Pad cijena industrijskih proizvoda iz uvoza u periodu od januara do novembra u odnosu na isti prošlogodišnji period iznosio je 2,2 odsto.

Bonus video: