Statis traži da gradi, a nema odluke

Statisova firma predala zahtjev za urbanističko tehničke uslove za gradnju na Miločeru, iako nije usvojen aneks, a ni DUP
14 komentar(a)
Miločer, Foto: Vuk Lajović
Miločer, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.12.2015. 19:22h

Kompanija Adriatik propertis, grčkog biznismena Petrosa Statisa, podnijela je u utorak zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, prvog papira u proceduri izdavanja građevinske dozvole za gradnju hotela Kraljičina plaža, vila i apartmana u Miločerskom parku.

Statis je predao zahtjev, iako u Skupštini tek treba da se glasa o aneksu ugovora o zakupu Kraljičine plaže, koji bi, ukoliko bude usvojen, omogućio gradnju. Za ovo područje nema ni detaljanog planskog dokumenta koji bi mogao da posluži za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

Aneks ugovora, koji je predložila Vlada na zahtjev Statisa, produžio bi zakup Kraljičine plaže sa 30 na 42 godine, a zemljišta ispod apartmana na 90 godina, smanjio zakup 30 odsto, omogućio gradnju 126 apartmana u Miločerskom parku, oslobodio kompaniju duga od 250 hiljada eura i plaćanja zakupa do izrade prostorno-planske dokumentacije.

Amandman u julu nije usvojen u Skupštini jer su poslanici opozicije i SDP-a bili protiv ili uzdržani, smatrajući da se radi o prevelikim ustupcima i velikoj šteti za državu. Međutim, sada su poslanici Pozitivne najavili podršku ako budu prihvaćeni njihovi predlozi koji suštinski ne mijenjaju ustupke Statisu, osim što se od njega traži da odustane od arbitraže ako bude usvojeno ono što je tražio.

Kompanija Adriatik propertis dugoročni je zakupac hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža. Skupština je ljetos usvojila anekse kojima je produžen zakup hotela Sveti Stefan i Miločer sa 30 na 42 godine, a zakupnina smanjena 30 odsto.

Na 29 lokacija, za koje je Adriatik tražio UT uslove, Vlada je usvajanjem programskog zadatka u martu, dala zeleno svjetlo da postojeći kapaciteti budu duplirani.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora ocijenili su da amandmani Pozitivne suštinski ne mijenjaju taj dokument i nijesu nešto što bi Vlada ili Adriatik propertis odbili kao nepovoljno.

Budvanske Demokrate pozvale su poslanike da ne podrže aneks ugovora, a Vladu i premijera da zaobiđe Budvu sa novim 'razvojnim projektima' i 'progresom', jer poslije svakog Budva ostaje sve siromašnija.

Bonus video: