SVIM POSLANIČKIM KLUBOVIMA

USSCG podnosi inicijative za dopune zakona o radu i o porezu na dobit pravnih lica

Predstavnici USSCG su objasnili da kao jedan od mehanizama, koji bi trebalo da podstakne razvoj kulture socijalnog dijaloga i afirmiše društveno odgovorno poslovanje, prepoznaju povećanje stope poreza na dobit preduzeća koja izbjegavaju socijalni dijalog sa zaposlenima.
0 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata, Foto: Unija slobodnih sindikata
Unija slobodnih sindikata, Foto: Unija slobodnih sindikata
Ažurirano: 25.12.2015. 16:16h

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) podnijeće danas svim poslaničkim klubovima u Skupstini inicijative za dopune zakona o radu i o porezu na dobit pravnih lica.

USSCG je predložila da se Zakon o porezu na dobit pravnih lica dopuni odredbom kojom bi se preduzeća sa više od deset zaposlenih i bruto prihodom preko 500 hiljada eura, a koja nemaju zaključen kolektivni ugovor kod poslodavca, oporezivala po stopi od 11 odsto.

Predstavnici USSCG su objasnili da kao jedan od mehanizama, koji bi trebalo da podstakne razvoj kulture socijalnog dijaloga i afirmiše društveno odgovorno poslovanje, prepoznaju povećanje stope poreza na dobit preduzeća koja izbjegavaju socijalni dijalog sa zaposlenima.

"Smatramo da bi takva mjera stimulisala većinu poslodavaca u Crnoj Gori na uspostavljanje socijalnog dijaloga", navodi se u saopštenju.

Socijalni dijalog u Crnoj Gori, kako su ocijenili, posmatran kroz prizmu kolektivnog pregovaranja, je na niskom nivou.

"Poslodavci izbjegavaju da odnose sa zaposlenima regulišu kolektivnim ugovorima, koji predstavljaju znak dobre prakse u razvijenim zemljama. Na taj način, brojna prava zaposlenih svedena su na drastični minimum koji je utvrđen Opštim kolektivnim ugovorom koji je, ujedno, i ograničenog vremenskog trajanja, odnosno ističe 30. marta naredne godine", kazali su iz USSCG.

Posebno je, kako smatraju u toj radničkoj organizaciji, zabrinjavajuće da takva praksa postoji u multinacionalnim kompanijama koje na taj način, kako tvrde, na teret zaposlenih, realizuju uštede u korist svog ekstra profita.

U inicijativi koja se odnosi na dopuni Zakona o radu iz USSCG su predložili da preduzeće ne može preko Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih zaposliti više od pet odsto od ukupnog broja zaposlenih predviđenih aktom o sistematizaciji radnih mjesta.

Predlaže se i da preduzeće ne može koristiti rad istog ustupljenog zaposlenog duže od šest mjeseci u kalendarskoj godini.

Iz USSCG su objasnili da je izmjenama i dopunama Zakona o radu, koje su stupile na snagu 22. decembra 2011. godine, uveden novi institut Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih.

"Svjedoci smo da su poslodavci zloupotrijebili ovaj institut tako što su koristeći agencije za privremeno ustupanje zaposlenih zaobišli obavezu da, shodno članu 25 Zakona o radu, transformišu zaposlenima ugovor o radu sa određenog na neodređeno vrijeme u slučajevima kada su oni kod njih radili duže od 24 mjeseca", kazali su iz USSCG.

Sada, kako su naveli, nakon dvije godine primjene tog instituta, postoji situacija da poslodavci nakon dvije godine angažmana preko jedne agencije zaposlenog angažuju preko druge agencije.

"Tako mogu do beskraja. Sve se to radi u neposrednom dogovoru sa agencijama koje, nakon dvije godine angažmana osobe koju privremeno ustupaju poslodavcu, istu više ne žele da angažuju kako bi i one izbjegle obavezu da sa tom osobom zaključe ugovor o radu na neodređeno vrijeme", zaključili su iz USSCG.