Novi aneks ugovora za kredite u švajcarcima

"Klijenti koji su već ranije potpisali anekse dobiće nove i na taj način će doći u istu poziciju kao svi ostali“, kazali su predstavnici CEZAP-a
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2015. 14:58h

Hypo Alpe Adria banka (HAAB) pripremila je novi aneks ugovora na osnovu Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji mogu potpisati klijenti koji imaju utvrđen dug sa bankom, saopšteno je iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

„Novi aneks mogu potpisati svi koji imaju utvrđen dug i sa kojim su saglasni na osnovu nalaza vještaka finansijske struke, ukoliko je sa tim saglasna i HAAB. Klijenti koji su već ranije potpisali anekse dobiće nove i na taj način će doći u istu poziciju kao svi ostali“, kazali su predstavnici CEZAP-a.

Oni su naveli da novi aneks ne sadrži nezakoniti član kojim je bila predviđena obaveza klijenta da, ukoliko nakon stupanja na snagu ranijeg aneksa Ustavni sud ocijeni da Zakon o konverziji djelimično ili u cjelini nije u skladu sa Ustavom, da vrati banci sve beneficije stečene po osnovu tog aneksa ili uopšte Zakona.

„Naš advokatski tim, vještaci i bankarski ombudsman pogledali su novi aneks ugovora na koji imamo primjedbu oko visine zatezne kamate od 13,2 odsto tokom otplate kredita nakon konverzije. Ipak smatramo da klijenti mogu potpisati novi aneks ugovora na osnovu Zakona o konverziji, koji dobiju od banke“, rekli su predstavnici CEZAP-a.

Oni su dodali da su Zakonom obuhvaćeni svi krediti.

Iz CEZAP-a su apelovali na odgovorne u HAAB i Centralnoj banci (CBCG) da se što prije primjeni Zakon o konverziji u cjelosti na sve kredite, kako bi se izašlo iz loše stuacije i za klijente i za banku.

„Ne vidimo u čijem je interesu da se Zakon ovoliko vremena opstruira i ne sprovodi, s obzirom da njegovo nesprovođenje šteti i klijentima i HAAB“, zaključili su iz CEZAP-a.

Bonus video: