Demokrate: Kome sve ovo odgovara, kome će fabrike da se prodaju u bescijenje?

Divlja privatizacija u Crnoj Gori ostavila ogromne posledice, kako na radno-pravni status zaposlenih i ostvarivanje njihovih prava po osnovu rada, tako i na prava lokalnih i državnog budžeta i prava fondova da im pripradnu odgovarajuća sredstva iz bruto zarade zaposlenih, kazala je Anđela Peković, portparolka Demokrata
60 pregleda 14 komentar(a)
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.12.2015. 11:38h

Zaposleni u poljoprivredi, duvanskoj i prehrambenoj industriji ( radnici fabrike Ribarstvo, Primorke, nikšićke pekare Nikpek, Ekomeduze, nekadašnje bukovačke fabrike vode Gorska, mljekara Nika, itd.) dijele sudbinu zaposlenih u drugim uništenim preduzećima u Crnoj Gori, saopštila je Anđela Peković, portparolka Demokratske Crne Gore.

Ona je kazala da je divlja privatizacija u Crnoj Gori ostavila ogromne posledice, kako na radno-pravni status zaposlenih i ostvarivanje njihovih prava po osnovu rada, tako i na prava lokalnih i državnog budžeta i prava fondova da im pripradnu odgovarajuća sredstva iz bruto zarade zaposlenih.

"Naime, radnici su kao kolateralna šteta procesa privatizacije ostajali bez zarada, te im je, samim tim, uskraćeno pravo i na penzije i otpremnine zbog nepovezanog radnog staža, jer se nisu uplaćivali porezi i doprinosi na lične dohotke. Preko hiljadu radnika je ostalo bez posla, preko hiljadu porodica je ostalo bez nasušne kore hljeba, ali ko još iz vlasti o tome brine? Ministar poljoprivrede slavodobitno reče nedavno kako je Crna Gora od Evropske komisije jedina dobila godišnju ocjenu koja označava dobar progres u oblastima poljoprivrede i ribarstva, i da je po tom pitanju "lider u regionu". Pa valjda bolje to znaju radnici koji su ostali bez posla i koji dobro osjećaju taj napredak na svojoj koži i od ministra poljoprivrede, i od onih koji su dali tako visoku ocjenu, naročito za razvoj ribarstva", istakla je Peković.

Ona je dodala da je prosto nejasno zbog čega se sva ova preduzeća u ovim oblastima nalaze u tako krajnje nezavidnom i teškom položaju, ako se zna da Crna Gora ima velike rezerve čiste i pitke vode, izuzetno kvalitetne i nadaleko čuvene mliječne proizvode, visokokvaliteno maslinovo ulje i sokove koje je proizvodila Primorka iz Bara, i tako dalje i tome slično.

"Kome sve ovo odgovara? Zbog čega i zbog koga se ovo dešava? Zar je ovo ogledalo savjesnog upravljanja ministra poljoprivrede i Vlade Crne Gore? Kome će fabrike da se prodaju u bescijenje? Zna li se već unaprijed kupac koji će ostaviti možda deset od 100 radnika, a ostale poslati kućama, što u našoj crnogorskoj praksi nije ništa neobično? Demokrate imaju rješenje i za ovaj problem. Ono što Demokrate nude je očuvanje postojećih resursa i njihovo racionalno korišćenje, unapređenje zdrave poljoprivredne proizvodnje, vodenih resursa, zdrave hrane, a to podrazumijeva i podsticajne mjere za poljoprivredne proizvođače, školovanje kadrova specijalizovanih za oblast poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije, a ništa manje bitno i neodložno utvrđivanje odgovornosti onih koji su se ogriješili o radnike i o zakon i koji su doprinijeli ovakvom stanju", rekla je Peković.

Bonus video: