Sastanci sa dužnicima sa crne liste: Da plate Brković, Barović, Petrović...

Predviđena je prinudna naplata (blokada računa, hipoteka nad imovinom, zapljena potraživanja...)
430 pregleda 30 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.12.2015. 06:43h

Predstavnici Poreske uprave (PU) razgovarali su o otplati dugovanja sa direktorima, vlasnicima, stečajnim upravnicima državnih i privatnih preduzeća sa crne liste poreskih obveznika, čiji dug iznosi 271,9 miliona eura, saznaju “Vijesti”. To dugovanje je evidentirano 1. oktobra.

Prema nezvaničnim informacijama, pregovarano je i sa podgoričkim biznismenima - dužnicima Draganom Brkovićem, Danilom Petrovićem, Veselinom Barovićem... Iz PU je potvrđeno da je bilo oko 80 sastanaka u prethodnih 15 dana i da treba da utvrde tačan poreski dug, koji je moguće naplatiti. Na spisku neplatiša su i preduzeća koja su obrisana iz registra, neaktivna i u stečaju.

“Vijestima” je saopšteno u PU da od januara neće tolerisati povećanje duga i neplaćanje poreza i doprinosa, posebno kod velikih dužnika. Iz Poreske uprave, na čijem čelu je Miomir M. Mugoša, kažu da je u toku utvrđivanje tačnog iznosa obaveza i dinamike naplate osnova za budžetske prihode u 2016, kao i određivanje (ne)naplativog duga.

Predviđena je prinudna naplata (blokada računa, hipoteka nad imovinom, zapljena potraživanja...).

Članice Vektra grupe će dio obaveza navodno izmiriti imovinom, a dio “uplatom sredstava prema zakonom predviđenim rokovima”. Ukupni dug Brkovićevih kompanija na oktobarskoj crnoj listi je 9,9 miliona eura. Eurofondom upravljaju Barovićevi ljudi, a ta kompanija duguje oko milion i po poreza. Dugovanje je značajno veće, pošto je Eurofond vlasnik više kompanija, koje su bile u državnom vlasništvu.

Stečajni upravnik najvećeg dužnika sa crne liste - Duvanskog kombinata, Veselin Raičević, saopštio je PU da “ne postoji nikakva mogućnost naplate poreza”, a ustanovljeno je da su određena potraživanja nenaplativa. DKP duguje preko 33 miliona.

U PU procjenjuju da su, između ostalih, nenaplativa dugovanja Pantomarketa od 12 miliona eura, Albone i Novita od po dva miliona. Građevinsko Gorica će prodajom imovine u toku stečajnog postupka izmiriti dio obaveza od 700.000 eura. Pojedini će vraćati dug u 2016. imovinom (Tehnoput - 2,1 milion, MMK Standard - 840 hiljada...).

Iz PU tvrde da ima onih koji već izmiruju stare obaveze, među kojima je Rudnik uglja koji je uplatio 5,6 miliona.

Promjene na primorju, biće još smjena

Iz Poreske uprave najavljuju čistku za one kadrove čiji rad nije doprinio boljoj naplati poreza i da se ostvare ostale obaveze.

Došlo je do kadrovske promjene u područnoj jedinici Budva, u čijem sastavu su ekspoziture Kotor i Tivat. Za koordinatora je izabran Jovo Grdinić, načelnik područne jedinice Herceg Novi.

U barskoj područnoj jedinici, sa ekspoziturom Ulcinj, za v. d. načelnicu je postavljena Sonja Cikić.

Prema nezvaničnim saznanjima, u januaru će biti kadrovskih promjena i u drugim područnim jedinicama počev od Podgorice, kao i u centrali PU.

Opštine da plaćaju rate na vrijeme

Lokalne samouprave su upozorene da od 1. januara moraju strogo poštovati rokove iz protokola o reprogramu duga, koji su potpisali sa Ministarstvom finansija.

Predstavnici opština su opomenuti da redovno uplaćuju poreze i doprinose na zarade. Iz PU posebno prate da li podmiruju obaveze opštine Plav i Ulcinj, koje su blokirane zbog nepoštovanja protokola.

Bonus video: