Pregovori Vlade i A2A i u januaru

Izvor “Vijesti” kaže da će se sa Italijanima pregovarati i u januaru zbog katoličkog Božića i novogodišnjih praznika
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 24.12.2015. 06:36h

Pregovori Vlade i A2A o upravljanju Elektroprivredom (EPCG) vjerovatno će biti nastavljeni najmanje do polovine januara. Izvor “Vijesti” kaže da će se sa Italijanima pregovarati i u januaru zbog nastupajućeg katoličkog Božića i novogodišnjih praznika.

Ranije je najavljeno da će do kraja ove godine biti potpisan novi akcionarski ugovor sa A2A.

Kako saznaju “Vijesti” A2A je saopštila glavnim državnim pregovaračima Vujici Lazoviću, potpredsjedniku Vlade i Vladimiru Kavariću, ministru ekonomije da ne želi da EPCG garantuje za kredit za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE). Kreditno zaduženje kod Češke eksportne banke neophodno je da bi sa češkom kompanijom Škoda Praha počela izgradnja drugog bloka TE. Vladin partner u EPCG za sada to ne želi. Ne postoji saglasnost ni oko biznis plana, niti oko nadležnosti izvršnog menadžmenta.

Projektom u Pljevljima uz pomoć investitora trebalo je da se bavi sasvim novo preduzeće, ali Češka eksportna banka nije željela da za ovu investiciju garantuje novoformirano preduzeće, već EPCG.

Petogodišnji ugovor sa A2A o upravljanju većinski državnom EPCG istekao je krajem 2014. A2A nije ispunila ugovorene obaveze, što je potvrđeno i iz Vlade. Od oktobra prošle godine pregovaraju o novim uslovima saradnje.

Lazović: Za TE odluka do 1. januara

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović rekao je da se odluka o gradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja neće odlagati do beskonačnih termina i prije 1. januara biće jasna situaciju i donijeta konačna odluka što se tiče Vlade.

On je kazao da će se drugi blok TE sigurno graditi, a da li sa italijanskim partnerima ili sama Elektroprivreda ostaje još par dana da se vidi.

"Vlada je u tome odlučna i to moramo raditi iz ekonomskih, energetskih i bezbjednosnih razloga i to je ono što smo ranije saopštili i veoma brzo ćemo imati jasnu situaciju", rekao je Lazović novinarima tokom uručivanja ključeva stanova za Rome na Koniku.

Vlada će, kako je kazao, ostaviti partnerima do kraja godine da pokušaju naći zajedničko rješenje.

"Voljeli bismo da sa A2A nađemo zajednički interes da se projekat realizuje, ako ne, ostajemo pri tome da EPCG, uz mogućnost da uključimo drugog partenara, može sama izvesti ovaj zahtjevan projekat", kazao je Lazović.

Bonus video: