Knežević širi posao u Kini, a nema novca za CG

Nezadovoljni akcionari Atlas mont fonda u Crnoj Gori prije više od godinu od Kneževića su tražili isplatu svog vlasničkog uloga od oko 3,4 miliona eura
15 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Zoran Đurić
Duško Knežević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.12.2015. 14:48h

Atlas Capital FX, kompanija Duška Kneževića sa sjedištem na Kipru, koja se bavi trgovinom valutama, proširila je poslovanje i na tržište Kine, otvarajući poslovnicu u Šangaju, objavili su kineski mediji.

Kiparski Atlas Capital FX, koji se bavi trgovinom valutama na Forexu, najvećem svjetskom finansijskom tržištu, osnovan je u oktobru 2007. godine u Limasolu.

Dok dio nezadovoljnih akcionara Zatvorenog investicionog fonda Atlas mont u Crnoj Gori čekuju isplatu svog vlasničkog uloga, Knežević širi poslovanje svojih kompanija po Kini.

ZIF Atlas mont, kako su to Vijesti objavile, nema novca ili ne želi da ispuni zakonsku obavezu i isplati oko 3,5 miliona eura nezadovoljnim akcionarima (koji kontrolišu 19,7 odsto akcija), koji su to, u skladu sa zakonom, zatražili na Skupštini akcionara održanoj prije više od godinu.

Ni Atlas grupa, ni Knežević kojima su “Vijesti” poslale pitanja nijesu odgovorili na pitanja koliko su vrijedna ulaganja kiparske kompanije u Šangaju i čim će se te nove kompanije baviti.

Knežević nije odgovorio ni na pitanje zašto DZU Atlas mont nije ispunio zakonsku obavezu i isplatio 3,4 miliona eura nesaglasnim akcionarima ZIF Atlas mont koji su prije više od godinu zatražili isplatu svog vlasničkog uloga, kao i da li zbog toga očekuje mjere ili neke sankcije od Komisije za hartije od vrijednosti.

Komisija za hatije krenula je u kontrolu Zatvorenog investicionog fonda Atlas mont zbog čega, za sada, iz te institucije nijesu željeli da komentarišu optužbe akcionara da istoimeno društvo koje upravlja ovim fondom ne poštuje odredbe Zakona o investicionim fondovima. Oko 80 nezadovoljnih akcionara prikupili su punomoćja i ovih dana sa svojim advokatima, pripremaju tužbu Privrednom sudu koja će uskoro biti podnijeta.

Najveći dio preostale imovine fonda, objekti u vlasništvu kompanije Atlas Hotels Group i zemljište u vlasništvu Jadranskog sajma su, kako kažu akcionari, pod hipotekama za privatne kredite trećih lica kod Atlas banke i atinske Pireus banke.

Knežević bi mogao da izgubi i bolnicu u Meljinama jer nije ispunio obaveze. Vlada je sredinom oktobra zadužila ministarstva finansija i zdravlja, koja su ocjenjivala privatizacioni ugovor, da u saradnji sa zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa pokrenu proceduru raskida kupoprodajnog ugovora za Meljine.

Bonus video: