DMEN: Opet crno nebo iznad Željezare

Ovakav način rada, prema riječima Miodraga Karadžića, nema opravdanja i „nedopustivo je da se emisija štetnih materija u atmosferu odvija bez predhodnog tretmana u sistemu za otprašivanje“. Podsjetio je da se novi vlasnik željezare, turska firma Toščelik, obavezala da će u jačanje standarda zaštite životne sredine upravo krenuti od sistema za otprašivanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2015. 12:50h

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) u saopštenju za javnost ističe da je ponovo nebo iznad željezare Toščeik crno, pa postavljaju pitanje da li nekadašnji nikšićki gigant radi bez sistema za otprašivanje gasova.

Oni su pozvali upravu Toščelika da objasne šta se ovih dana dešava u Čeličani, ali i glavnog ekološkog inspektora da ispita činjenično stanje i da reaguje u skladu sa zakonskim normativima, a o svemu obavijesti javnost.

„Ovih dana smo svjedoci neprijatne slike iznad Čeličane koja podsjeća na vrijeme kada je željezara trovala grad. Stanje u kojem smo zatekli nebo iznad željezare nas upućuje na sumnju da se topljenje ponovo obavlja po starom sistemu bez otprašivača i sa emisijom štetnih materija direktno u atmosferu“, stoji u saopštenju za javnost koje je potpisao Miodrag Karadžić.

On ističe da se niko iz fabrike ne oglašava povodom pomenute situacije, a ćute i nadležni, pa se stiče utisak da ili „zanemaruju problem ili ga prećutno odobravaju“.

„U periodu kada u dosta slučajeva dnevne koncentracije kvaliteta vazduha u Nikšiću izmiču dozvoljenim granicama željezara se pobrinula da dodatno doprinese aerozagađenju. Njena blizina gradu omogućava da se slobodno ispuštene lebdeće čestice vrlo brzo premjeste na samo gradsko jezgro čime je direktno ugroženo zdravlje preko 50 000 građana koji tu žive. Utoliko je alarmantnost ovog problema veća“, upozorava Karadžić.

Ovakav način rada, prema njegovim riječima, nema opravdanja i „nedopustivo je da se emisija štetnih materija u atmosferu odvija bez predhodnog tretmana u sistemu za otprašivanje“. Podsjetio je da se novi vlasnik željezare, turska firma Toščelik, obavezala da će u jačanje standarda zaštite životne sredine upravo krenuti od sistema za otprašivanje.

„Ovih dana smo svjedoci da ni njega nijesu standardizovali a kamoli otpočeli brigu o druga dva segmenta životne sredine. Intezivna proizvodnja mora biti praćena ispunjenjem standarda zdrave životne sredine i vođenjem brige o zdravlju građana, a ne zanemarivanjem svega kako bi se ostvario što veći profit“, navodi se u saopštenju za javnost nikšićkih ekologa.

Oni su pozvali rukovodstvo Tosčelika da hitno prestanu sa ovakvim procesom proizvodnje koji je, kako ističu, neozbiljan i neodgovoran, i poručuju da će i ubuduće pratiti stanje na terenu i u skladu sa potrebom preduzimati aktivnosti kako bi se ovaj problem prevazišao.

Galerija

Bonus video: