U Atlas banci samo isplaćuju zarade, kartice građana i dalje blokirane

CBCG, poslije višemjesečnog isčekivanja, uvela je posljednjeg radnog dana prošle sedmice privremene uprave u Atlas banci i Invest Banci Montenegro (IBM), dvije banke Atlas grupe Duška Kneževića, i suspendovala upravljačka prava dosadašnjih menadžera i vlasnika
402 pregleda 0 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Savo Prelević
Atlas banka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2018. 11:26h

Poslovnica Atlas banke u centru Glavnog grada počela je sa radom jutros u 9.30 časova, a prema riječima građana sa kojima smo neformalno razgovarali, jer nijesu željeli da im se pominju imena, isplaćuju se samo zarade.

Kartice su i dalje blokirane, a bankomati Atlas banke nijesu u funkciji, o čemu postoji vidljivo obavještenje istaknuto još od petka kada je Centralna banka Crne Gore (CBCG) uvela privremenu upravu.

CBCG, poslije višemjesečnog isčekivanja, uvela je posljednjeg radnog dana prošle sedmice privremene uprave u Atlas banci i Invest Banci Montenegro (IBM), dvije banke Atlas grupe Duška Kneževića, i suspendovala upravljačka prava dosadašnjih menadžera i vlasnika.

CBCG uvela moratorijum u Atlas i IBM banku

Centralna banka (CBCG) je danas, na predlog privremenih upravnika u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM), uvela moratorijum, odnosno mjeru privremene obustave plaćanja obaveza tih finansijskih institucija, na period od 45 dana.

"U skladu sa članom 125 Zakona o bankama, od privremene obustave plaćanja obaveza su izuzete obaveze po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja - plate, penzije, socijalna davanja povjerilaca banaka, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekući troškovi koji su neophodni za redovno funkcionisanje banaka", navodi se u saopštenju CBCG.

Iz CBCG su objasnili da iako je Zakonom o bankama propisana mogućnost da moratorijum traje do 90 dana, odlučeno je da se ta mjera uvede na rok od 45 dana, kako bi se maksimalno skratilo vrijeme u kome će prava deponenata i drugih povjerilaca biti ograničena.

"U ovom roku, privremeni upravnici su u obavezi da preduzmu obimne aktivnosti koje su neophodne za nastavak poslovanja banaka i zaštitu njihove imovine, kao i da izrade izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja banaka i predloge za rješavanje stanja u bankama", rekli su iz CBCG.

Imajući u vidu da je to mjera ograničenog roka trajanja, usmjerena na očuvanje imovine banaka, odnosno zaštitu deponenata, u CBCG se nadaju da će deponenti i drugi povjerioci Atlas i IBM banke imati razumijevanje za preduzete aktivnosti.

CBCG uvela je u petak privremenu upravu u Atlas i IBM banku, na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u tim bankama.

Bonus video: