Penzioneri nikšićkih Boksita traže otpremnine

“Diskriminsani smo čak i po osnovu zarada. Kažnjeni smo kao da smo mi ti na kojima treba da bude kamen spoticanja. Sve se na nas slomilo”, kazao je Dačević
136 pregleda 3 komentar(a)
Penzioneri nikšićkih Boksita, Foto: Svetlana MANDIĆ
Penzioneri nikšićkih Boksita, Foto: Svetlana MANDIĆ
Ažurirano: 22.12.2015. 16:54h

Nedavno penzionisani radnici nikšićkih rudnika Boksita zahtijevaju isplatu otpremnina od po deset hiljada eura, koliko su primile njihove kolege iz podgoričkog Kombinata aluminijuma.

“Tražimo od Skupštine i Vlade da na isti način postupe i sa penzionisanim radnicima Boksita, koji su u momentu kada je firma Uniprom metali preuzela preduzeće bili primorani da budu penzionisani ili završe na Birou rada. Radnici KAP-a su dobili otpremnine i ne znam zašto bi mi bili građani drugog reda”, kazao je Radivoje Knežević, na konferenciji za novinare.

Kazao je da je riječ o 115 penzionisanih radnika čije penzije će iznositi oko 250 eura i koji su diskriminisani u odnosu na rudare koji su ranije penzionisani uz otpremnine od po preko 20 hiljada eura. Prema njegovim riječima rudari podržavaju odluku Skupštine da se zaposlenima u KAP-u obezbijede otpremnine, ali traže da i oni imaju isti tretman.

Nikola Kilibarda je kazao je da većina radnika nije riješila stambeno pitanje, dok je Dragan Plavšić istakao da veliki broj nedavno penzonisanih rudara ima kredite koje će jedva vraćati od malih penzija.

“Radio sam 35 godina u mašinskom održavanju, a penzija će mi biti 300 eura, dok mi je rata za stambeni kredit veća od penzije i iznosi 322 eura. Na ime 15 zaostalih zarada trebalo je da dobijem 11 hiljada eura, ali mi je, kao i ostalim radnicima, obračunat minimalni iznosi i dobio sam samo 4,6 hiljada eura”, kazao je Plavšić.

Branislav Dačević je kazao da su diskriminisani kako u odnosu na rudare koji su ranije otišli u penziju i kroz stečaj dobili otpremnine, tako i u odnosu na ostale radnike iz repro-lanca.

“Diskriminsani smo čak i po osnovu zarada. Kažnjeni smo kao da smo mi ti na kojima treba da bude kamen spoticanja. Sve se na nas slomilo”, kazao je Dačević.

“Crna Gora nije buvljak. Za sve radnike, posebno u repro-lancu, treba da važi isti zakon. Ako je KAP, kada je privatizovan, bio u ogromnim problemima a Rudnik bili pozitivna firma, da bi se prodao Kombinat stavili su i Boksite zajedno, pa smo potonuli zajedno sa njima”, kazao je Knežević.

Bonus video: