Švajcarci se žalili na odluku Direkcije: Žičara kod Komisije za nabavke

Bartolet se žalio na odluku da se poništi tender za izgradnju šestosjede žičare u Kolašinu, prvobitno procijenjenom na 11 miliona
69 pregleda 2 komentar(a)
Žičara, Foto: Shutterstock
Žičara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2015. 20:34h

Švajcarska kompanija Bartolet (Bartholet) žalila se na odluku Direkcije javnih radova da poništi tender za izgradnju šestosjede žičare K8, “Kolašin 1600” u Opštini Kolašin i usluge projektovanja akumulacionog jezera.

Konačnu odluku o sudbini ovog tendera, prvobitno procijenjenom na 11 miliona eura, donijeće Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki jer su u Direkciji, kako je to potvrđeno “Vijestima”, ostali pri stavu da zbog obje pristigle navodno neispravne ponude tender treba poništiti.

Podnosilac žalbe je platio naknadu neophodnu za vođenje žalbenog postupka pred Državnom komisijom u iznosu od oko osam hiljada eura.

Direkcija je ocijenila da su ponude dvije vodeće kompanije u ovoj oblasti Dopelmajer (Doppelmayr) iz Austrije i najveće švajcarske kompanije Bartolet (Bartholet), bile falične i da nijesu u potpunosti odgovarale postavljenim uslovima tendera.

Cijena u ponudi Dopelmajera iznosila je 8,29 miliona eura. Ponuda Bartoleta, koji je uložio žalbu, bila je skuplja za više od 800 hiljada i iznosila je 9,12 miliona eura.

Dvije renomirane svjetske kompanije, prema informacijama “Vijesti” ponude su dostavile u saradnji sa velikim brojem domaćih kompanija-podizvođača.

Radilo se o poslu koji je trebalo da bude ugovoren po sistemu „ključ u ruke” tako da nakon ugovaranja, dodatni aneksi ugovora, koji bi podrazumijevali dodatne troškove, nijesu bili mogući. Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno Direkcija javnih radova tender su objavili 30. juna ove godine.

Tokom ove javne nabavke, kako su to „Vijesti” ranije objavile, naknadno su izmijenjeni kriterijumi vrednovanja ponuda, koji bi u krajnjem mogli dovesti do toga da ovaj posao dobije kompanija sa ponuđenom cijenom skupljom čak za više od milion eura u odnosu na konkurentske.

Kao kriterijumi bili su navedeni najniža ponuđena cijena koja je vrednovana sa maksimalnih 70 bodova i program i stepen zaštite životne sredine, koji je nosio 30 bodova.

Novi tender bi odmah objavili

Ukoliko Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki ove ili naredne sedmice odbije žalbu na odluku Direkcije, ova institucija, prema nezvaničnim informacijama, planira odmah da objavi novi tender za izgradnju žičare u Kolašinu.

U Direkciji ne žele da previše odugovlače postupak ove nabavke i gube vrijeme jer u slučaju da se ona objavi tek naredne kalendarske godine, morali bi sačekati prvo donošenje plana nabavki u ovoj instituciji, tako da bi novi oglas bio objavljen tek krajem februara ili početkom marta.

Bonus video: