Euromix trejd: Nijesmo od Budvanske rivijere tražili dozvolu za hipoteku

Rizort će imati 363 smještajne jedinice sa pet zvjezdica a otvoriće se 300 radnih mjesta
322 pregleda 0 komentar(a)
hotel Kristal, Foto: Vuk Lajović
hotel Kristal, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.12.2015. 20:19h

Iz kompanije Euromix trejd saopštili su da od Budvanske rivijere nijesu tražili dozvolu za stavljanje pod hipoteku zemljišta i nedovršenog hotel Kristal rivijera za dobijanje kredita neophodnog za nastavak radova.

Kako tvrde iz kompanije, na sopstvenom zemljištu, bez ikakvog ugovornog odnosa sa Budvanskom rivijerom realizuju drugu fazu projekta sa 110 smještajnih jedinica, Wellness i medical centrom koji će činiti sastavni dio budućeg rizorta Rivijera Kristal.

“Prenos svojinskih prava na nepokretnostima sa Budvanskom rivijerom na kompaniju Euromix trejd izvršiće se tek po završetku, opremanju i tehničkom prijemu objekta A1 koji treba da pripadne pomenutoj kompaniji, kako je to regulisano Ugovorom o zajedničkom ulaganju. Ovo bi omogućilo korist pomenutoj kompaniji, da kroz izdavanje soba tokom sezone 2016, ostvari prihod, koji inače, po važećem ugovoru, ne bi mogla ostvariti, jer je isti predviđen za kraj septembra 2016. godine”, navodi se u reagovanju koje je potpisala izvršni direktor kompanije, Tanja Perović.

Kompleks Rivijera Kristal se, kako se dodaje, realizuje u skladu sa ugovorom između Budvanske rivijere i Euromix tursa, odnosno Euromix trejda i shodno građevinskoj dozvoli.

“U tom ugovoru piše da Budvanska rivijera ulaže svojinska prava na predmetnom zemljištu na kome se grade objekti A1 i A2 i B. Euromix trejd snosi sve troškove izrade projektne dokumentacije, naknada za uređenje građevinskog zemljišta, izgradnje objekta u cjelini, kompletno opremanje objekta na nivou pet zvjezdica i dobijanja upotrebne dozvole”, kazali su iz kompanije.

Rok završetka objekta, po ugovoru je dvije godine i šest mjeseci od dobijanja građevinske dozvole, a od ukupno 172 smještajne jedinice u objektima A1, A2 i B, Budvanskoj rivijeri treba da predaju 48 smještajnih jedinica. Planiraju da završe radove do 31. maja 2016, odnosno četiri mjeseca prije ugovorenog roka.

“Razlog zbog čega je zaustavljeno kreditiranje, nije kako se navodi u tekstu povećanje spratnosti i gabaritnosti objekta u odnosu na planska dokumenta”, tvrde iz kompanije.

Kako dodaju, problem koji je imao vlasnik firme Miloš Perović na aerodromu u Ljubljani nikakve veze nema sa projektom koji se gradi.

“Kredit za gradnju hotela su obezbijeđena preko njemačkog razvojnog fonda DEG i manjim dijelom iz Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore. U dogovoru sa našim kreditorom DEG-om, u pregovorima smo sa još jednim kreditorom koji nam je potreban za završetak druge faze objekta, kao i završetka projekta u cjelosti”, naveli su iz kompanije.

Stratex grupa, koja je vlasnik 30 odsto akcija Budvanske rivijere je, kako kažu, zbog američkog zakona o zabrani korupcije u inostranstvu, morala da angažuje advokate da naprave antikorupcijski dju dilidžens za Budvansku rivijeru, a ne zbog zadržavanja Perovića.

Iz kompanije su kazali da izgradnja hotela Rivijera Kristal košta više od 40 miliona eura, a sa izgradnjom tunela i plaže, zgradom za personal, školom za kadar, investicija bi trebala da poraste i do 50 miliona eura. Do sada je uloženo 20 miliona eura.

Bonus video: