Euromost: Veliko interesovanje za doživotnu naknadu na sjeveru države

U toj organizaciji očekuju da će Skupština, izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, izglasati da se dodijeli dječji dodatak svoj djeci koja pohađaju osnovnu i srednju školu, a roditelji su im nezaposleni i ne primaju nikakva socijalna i materijalna davanja
85 pregleda 0 komentar(a)
majke sa troje djece, Foto: Shutterstock
majke sa troje djece, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2015. 14:50h

Više od 4,5 hiljade žena se, u nekoliko crnogorskih opština na sjeveru, interesovalo za ostvarivanje prava na doživotnu naknadu, saopšteno je iz nevladine organizacije Euromost.

„Izmjena i dopuna zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti za doživotnu naknadu za majke sa troje i više djece i za naknadu roditeljima ili starateljima lica koja su korisnici lične invalidnine, doprinijeće poboljšanju životnog standarda velikom broju porodica na sjeveru Crne Gore, gdje je zabilježeno i veliko interesovanje majki za ostvarivanje ovih prava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se izmjenom zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti poboljšati životni standard za preko 4.500 porodica na sjeveru.

„Jer samo u opštinama Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Plav, Mojkovac, Kolašin i Andrijevici, preko 4.500 žena se zainteresovalo, kod centara za socijalni rad, za ostvarivanje nekog od ovih prava“, kazali su iz Euromosta.

Iz te NVO upozoravaju da će mnoge majke tim izmjenama zakona ostati diskriminisane. „Zbog čega se treba boriti za ostvarivanje i njihovih prava".

U toj organizaciji očekuju da će Skupština, izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, izglasati da se dodijeli dječji dodatak svoj djeci koja pohađaju osnovnu i srednju školu, a roditelji su im nezaposleni i ne primaju nikakva socijalna i materijalna davanja.

„Time bi se omogućilo velikom broju porodica na sjeveru Crne Gore da školuju svoju djecu. Vlada Crne Gore treba da ponudi i svim građanima, koji su se iselili iz sjevernog regiona prema Podgorici i južnom regionu, da se vrate da žive na sjeveru, a da im pomogne kroz državnu kao i druge vidove pomoći“, smatraju u Euromostu.

U toj nevladinoj organizaciji očekuju da će u narednoj godini prioritet Vlade i Skupštine biti razvoj sjevernog regiona, investicijama i otvaranjem radnih mjesta, kao i povratak građana koji su se iz ekonomskih razloga odselili iz tog regiona.

Bonus video: